View Single Post
Vechi 26.07.2013, 23:45:17
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Băi, Cătăline, cum poți să te dai iar în stambă, după ce ai făcut cândva comparația aia jenantă între Duhul Sfânt și un calculator! Acum ai mai debitat o "minune", cum că aparatul foto ar putea surprinde lumina necreată a lui Hristos! Potrivit învățăturii Sfinților Părinți lumina necreată a lui Hristos poate fi văzută de cei cărora li se descoperă chiar și cu ochii fizici, deși este lumină inteligibilă, dar datorită lucrării Duhului Sfânt asupra capacităților omenești, aici cea a vederii.
Decebal, daca pe topicul celalalt tu spuneai niste absurditati si tot tu ma acuzai pe mine si pe altii de tot felul de aiureli de la blasfemie pana la altele pentru mine nu e ceva nou. De cand ai reintrat pe forum parca ai patit ceva, ai inceput sa sustii tot felul de invataturi bazandu-te pe rationamentul tau. Pe topicul trecut i-ai contrazis si pe Parintele Staniloae si sfinti, practic nu are nicio importanta o discutie, pentru ca ai sustine ceea ce crezi pana in panzele albe. Cum Parintele Pruteanu te-a banat pe forumul sau in trecut nici nu stiu daca nu scrii doar din aceasta cauza, am vazut ca esti si razbunator. Ti-am mai scris de cateva ori ca tu ai inceput sa inclini spre zelotism, si inainte mi s-a parut asta, dar cum scriai si lucruri bune am zis ca esti tu mai incrancenat de obicei. Avand in vedere ca nu porti un dialog normal, in care sa si respecti partenerul de dialog m-as bucura sa avem cat mai putin conversatii. Bineinteles, daca nu o sa-ti schimbi cumva atitudinea, si o sa putem vorbi ca doi oameni.
Cum pe topicul celalalt doua luni ti-am tot raspuns la afirmatiile tale gresite, nu o sa ncep o alta discutie fara rost, pentur ca oricum o sa spui aceleasi lucruri neavand importanta vreun argument dat de mine sau altii.
Cum stim stilistii si cei zelosi vad erezii in toate lucrurile, fara sa faca vreo deosebire. Tu mai acuzat de blasfemie pentru ceva ilar, problema fiind la tine ca nu intelegi o fraza. Ma refer la acuzatia cu calculatorul, o redau, ca sa inchei discutia: "Eu tot nu inteleg de ce insisti atat pe ceva fara sens. Harul exterior este exterior, cum e calculatorul fata de tine. Fecioara Maria nu avea cum sa aiba doar harul exterior, pentru ca Iisus era in pantece, impreuna cu harul, deci era interior, evident. Tocmai de aceea a fost curatata Sfanta Fecioara de pacatul stramosesc, ca sa primeasca tot harul, altfel nu se putea naste Mantuitorul."

Sfantul Grigorie Palama spune acolo altceva, ca desi se vede si cu ochii nu e ceva material, din lumea creata. La fel si ingerii, unii ii pot vedea, desi nu sunt din aceasta lume. Mai departe spune ca de ea pot avea parte cei induhovniciti, care sunt mutati din cele ale trupului in Duh.
Reply With Quote