Să încheiem în această notă sumbră? Ori să îndrăznim a îndemna la rezistență? Căci, într-adevăr, rezistența este singura poziție pe care o putem accepta în fața acestor forțe profund rasiste, anti-românești. Trebuie să învățăm că mai de rușine este să fii
mahalagiu,
sexos ori
vip decât țăran. Trebuie să învățăm că eroii noștri sunt eroi, indiferent de ce spun „intelectualiștii” vânduți, ce vor să ne lipsească de istoria noastră. Trebuie să învățăm
a trăi românește, pas cu pas, oricât de greu ni s-ar părea. Pentru a-și dovedi și mărturisi identitatea, cultura, alte neamuri folosesc măcar părți din portul popular, distingându-se astfel de ceilalți. Putem face și noi același lucru, sau am putea, dacă nu ne-ar fi rușine. Căci, într-adevăr, nu e greu, fizic, să porți un cojocel sau o vestă populară, să-ți pui o ie sau o căciulă, ori altceva de acest fel, care să strige: „Sunt român și
punctum!”. Dar e foarte greu din pricina „rușinii” de a fi român, cu care suntem sistematic îndoctrinați. Ne dăm nonconformiști și rebeli, însă nu avem curajul să fim noi înșine, nici măcar în parte. Nu este greu, fizic, să cumpărăm și să folosim în loc de farfurii de faianță modernă (zisă „porțelan”) ceramică românească, fie ea de Bucovina, Horezu sau de alt fel. Dar aceeași „rușine”, același snobism rasist, aceeași lașitate de a fi noi înșine, ne oprește. Nu este greu ca, asemenea bunicilor și străbunicilor noștri, să mergem duminica la Sfânta Biserică, pentru a ne încărca de puterea lui Dumnezeu pentru săptămâna ce ne stă înainte. Dar frica de a fi considerați „bisericoși” ori „habotnici” ne oprește, chiar dacă avem, uneori, pretenția că suntem creștini. Nu este greu a cumpăra pentru copiii noștri întâi CD-urile cu desene animate și filmulețe bazate pe basme românești, în loc de a ne înfige din prima la ceea ce este străin. Să mai spun ce ne împiedică să facem asta? Și câte asemenea sute și mii de gesturi, de alegeri mărunte, dar atât de puternice, putem face, pentru a mărturisi cine suntem, ce suntem și ce vrem să fim și mai departe! Dincolo de tot ceea ce ne bagă pe gât „conducătorii noștri iubiți” și „intelectualii de curte”, este în puterea noastră să le anulăm eforturile: nebăgându-i în seamă, ținându-ne cu demnitate și curaj de cultura și istoria noastră, învingându-ne „rușinea” lașă de a fi români. Și prin aceasta, aproape fără să ne dăm seama, vom face să renască o cultură cu adevărat românească și, totodată, potrivită vremurilor pe care le trăim.
În lipsa acestei trăiri, pe fundalul disprețului anti-românesc ce emană din toată vorbirea și gândirea politicienilor sau intelectualilor ideologizați, a vorbi despre vechea cultură românească este, în România de azi, foarte, foarte greu. Și, la o primă vedere, fără rost. Dar o vom face mereu, cât vom trăi, pentru ca măcar mărturia să rămână, pentru cei care vor și au curajul să fie ce au fost și strămoșii lor: Români pe pământul României.
******
Note:
1 Expresia lui a fost stupid people. Unii au încercat să o traducă prin popor prost. Dar „popor prost” în limba română nu are aceeași conotație ca în engleză, păstrând încă răsunetul străvechi al înțelesului de simplu sau de rând, pe care cuvântul prost îl avea cândva. Doar traduceri mai libere, ca popor tâmpit sau popor de proști sunt în măsură să redea radicalismul expresiei englezești.
2 Nu îi dăm numele, așa cum nu am dat nici numele altor rasiști anti-români, pentru că le-am face o cinste prea mare amintindu-le.
3 Desigur, nu-i rău să studiezi și în străinătate, să înveți și cele ale străinilor. Dar este cu totul nesănătos, perfect distructiv, să înveți doar cele ale străinilor, să studiezi doar în străinătate. Or, de la bona grecoaică, franțuzoaică, nemțoaică ori unguroaică până la pensioane, colegii și facultăți, tot ce învățau și studiau fiii „elitei” era străin. Excepțiile doar confirmau regula, iar despre rezultatele eforturilor acelor excepții vorbește realitatea de astăzi.
4 Spunem „formal”, deoarece până la 1830 și chiar 1848 multe din formele și principiile sale – și mai ales grecismul – continuă să paraziteze viața românească.
5 A se vedea SUA și Canada, ori Argentina, Chile, Ecuador etc.
6 Desigur, cel mai binecunoscut exemplu este cel al Elveției, dar mai sunt și altele, precum Brazilia sau Mexic.
http://foaienationala.ro/rasismul-of...html#more-2890