ICOANA FĂCĂTOARE DE MINUNI A MAICII DOMNULUI "EU SUNT CU VOI ȘI NIMENI ÎMPOTRIVA VOASTRĂ"
Se află în incinta mănăstirii de maici Sf. M. Mc. Gheorghe din eparhia Cernigovului, la 7 km de Kozelet.
A fost daruită mănăstirii în anul 1997 de către p. Heruvim din Cernigov. Prima minune făcută de icoană a fost îmbunătățirea vieții mănăstirești, acordul unui preot de a sluji la mănăstire, sosirea unor surori-cântărețe la cliros, începutul lucrărilor de construcție.
Iată ce i-a mărturisit maicii starețe, egumenei Pelagheia, despre această sfințenie p. Heruvim: "Icoana a fost zugravită de maicile Mănăstirii Leusinski cu binecuvantarea scumpului părinte Ioan din Kronstadt în anul 1894. Însuși părintele Ioan a sfințit-o și s-a rugat în fața ei, numind-o Mântuitoarea Rusiei. Mai târziu (1897), cu icoana „Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră", părintele Ioan l-a binecuvântat pentru rugăciune și nevoința duhovnicească pe mireanul, iar ulterior ieroschimonahul Serafim (din Vârița), spunându-i: „Vei fi schimnic al Lavrei Alexandr Nevski. Roagă-te pentru mântuirea Rusiei înaintea acestei icoane". Și i-a poruncit să repete nevoința Cuviosului Serafim din Sarov: să se roage Împărătesei Cerului ca Domnul să trimită pace țării.
După închiderea Lavrei părintele ieroschimonah Serafim și-a luat binecuvântare de la episcopul Grigore (ulterior Mitropolit al Sankt-Petersburgului) să plece la tratament în Vârița, întrebându-l cum să procedeze cu icoana. Episcopul Grigore i-a răspuns: „Dacă ați primit-o ca binecuvântare de la un sfânt, atunci trebuie s-o păstrați".
Ieroschimonahul din Vârița Serafim, în anul 1937, s-a rugat în fața acestei icoane o mie de zile și nopți, cerând de la Împărăteasa Cerului ca Domnul să trimită pace Rusiei. Nenumărate minuni se arătau de la icoana Maicii Domnului.
Odată o familie - soțul cu soția împreună cu copilul bolnav - a venit din Sankt-Petersburg să se roage pentru sănătatea copilului. Însă când au intrat la părintele Serafim, copilul era deja mort. Părinții plângeau și îl rugau să le ajute. Sfinția sa a înălțat rugăciuni către Maica Domnului și copilul a înviat. Vestea despre acest caz s-a răspândit pretutindeni, iar slava icoanei creștea. Autoritățile au hotărât să exproprieze icoana.
În acest timp la p. Serafim a venit Lidia - fiica sa duhovnicească. El a tuns-o în călugărie cu numele Varsonufia și i-a încredințat icoana pentru păstrare.
„Întrebându-l pe părintele Serafim, - povestește maica Varsonufia, - ce să fac cu icoana cand va fi să mor, el mi-a raspuns: Nu te îngrijora, o vei da lui Heruvim. Icoana se va afla la mănăstire. Ea va aparține Sfântului Mare Mucenic și Purtător de Biruință Gheorghe".
După ce în 1962 icoana Maicii Domnului „Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" a fost adusă în Ucraina, înaintea ei, parcă primind ștafeta rugăciunii, se roagă 1000 de nopți schiegumena Alexandra, care cu puțin timp înainte de moartea sa (+1978) a auzit de la icoana Împărătesei Cerurilor vestea despre sfârșitul său de Ziua Îngerului Păzitor.
Acatistul s-a scris într-un mod minunat. Maica stareță Pelagheia nu a găsit pe nimeni pentru acest lucru și într-o zi, pe neașteptate, în gând i s-au aranjat un șir de cuvinte - ea le-a scris. Așa a apărut primul condac. „Poate va ieși și icosul?"- s-a gândit și imediat a notat și icosul. Și astfel rând pe rând s-a compus jumătate de acatist de parcă era dictat de sus. La un moment dat maica s-a îndoit și călăuzirea cerească a dispărut. Până la urmă a reușit, totuși, să finiseze Acatistul.
În 1997, icoana fu dăruită Mănăstirii de maici a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Cernigov, Ucraina. Primele minuni săvârșită aici a fost îmbunătățirea viețuirii, încuviințarea unui preot de sluji la mănăstire, sosirea unor surori cântărețe și începutul lucrărilor de construcție.
La 23 aprilie 2002, Biserica Ortodoxă Ucraineană a adăugată în lista icoanelor făcătoare de minuni, așezând prăznuirea sa în Sâmbăta din Săptămâna a cincea a Postului Mare.
+ + +
Icoana "Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră" există mai mult de o sută de ani, însă puțini sunt cei ce o cunosc. A bătut ceasul și Ea ni s-a descoperit anume acum când lumea se afla pe muchia prăpastiei, când e bântuită de războaie, cataclisme, boli incurabile, când se introduc pretutindeni înspăimântătoarele coduri, - anume în acest ceas Împărăteasa Cerurilor ni s-a înfațișat în chipul Mângâierii și Întăririi: „Nu te teme, turmă mică! Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră."