View Single Post
  #175  
Vechi 02.08.2013, 00:04:33
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Evident, l-ați surprins în reveria dumneavoastră "duhovnicească", pe Moș Crăciun.
Care v-a și adus în dar, nu-i așa?, o confirmare inegalabilă a credinței.
A credinței în Moș Crăciun, se înțelege.

Ce copii fericiți are patria noastră dragă!

P.S. Doamnă, cu mult înainte ca Moș Crăciun să vă dăruiască o poză pentru albumul personal, oamenii au descoperit un fapt simplu, natural foarte, în baza căruia s-a răspândit și un text psihologic foarte util în diagnostic numit testul proiectiv sau testul petelor de cerneală. Se ia una bucată călimară, se varsă o parte din conținutul ei pe o hârtie apoi se cheamă vecinii să caște gura și să spună ce vede fiecare acolo. Unii văd un monstru, alții doi tineri iubindu-se, alții pe Moș Crăciun, alții o casă la țară etc. Fiecare cu ce-l animă prin viața lui inconștientă.
Dar nu era nevoie de acest test ca să ne dăm seama ce are fiecare în inima lui.
E suficient să ne uităm în sus, pe cer, la necontenita prefacere a norilor și vom vedea, pe cer toate minunile adâncurilor. Noastre. Inconștiente.
Ca să nu mai pomenesc banalul citit în zațul de pe marginea ceștii de cafea.

Toate acestea, cunoscute de când lumea și folosite de unii în relația cu naivii și ignoranții, arată câteva lucruri elementare din psihologie, pe care le știu toți elevii care au citit măcar 5 minute lecția Percepția din manualul de psihologie.
Astfel, aflăm că percepția umană este o activitate psihică:
- foarte complexă, la care, în întâlnirea cu stimulul, participăm atât conștient cât și subconștient precum și inconștient
- în care informațiile produse de analizatori, ca urmare a contactului direct cu stimulul fizic, sunt organizate în imagini prin intermediul unor scheme perceptive penetrabile cognitiv, afectiv și volitiv
- generativă de produse foarte variate, inclusiv din sfera iluziilor perceptive, datorită efectelor de câmp (perceptiv) și unor factori subiectivi printre care dorințele și temerile ocupă un loc deloc neglijabil
- strâns corelată cu gândirea, fapt pentru care unele iluzii, cum ar fi aceea că soarele se învârtește în jurul pământului, pot fi corectate prin gândire

etc.
etc.
etc.

Un lucru e cert: nu tot ce ni se pare că vedem (adică forme, obiecte, persoane etc.) este și prezent real, în mod obiectiv (adică dincolo de nevoile și scopurile noastre). Ci dimpotrivă, produsele minții noastre țin de personalitatea fiecăruia, influențîndu-ne povestea asta mare numită viață în moduri atât de strașnice încât ajungem deseori la neînțelegeri. Sau la amuzament reciproc.

Nenorocirea este doar atunci când, fără ca vreun stimul să ne mângâie vreun receptor, noi începem să "vedem", să "auzim" etc. Asta se cheamă deja halucinație și nu prea ține de funcționarea normală a minții omenești, ci de patologia unei componente a noastre ori a organizării întregului.

În discuția de pe topic, însă, ne întâlnim cu următoarea situație: noi toți vedem același lucru, nu e vorba de organizarea subiectivă a imaginii perceptive (unul vede o femeie, altul un câine, altul un balaur) ci de interprtarea a ceea ce vedem cu toții în poză.
Procesul perceptiv are 4 etape principale, ultima fiind cea denumită tehnic "interpretare", când atribuim fiecare un înțeles sau altul obiectelor perceptive, le corelăm cu nevoile și scopurile nostre, se corelăm cu alte cunoștințe din memorie, le integrăm în activitate etc.

Se remarcă deja împărțirea în 3 mari categorii de interpretare: unii considerăm că ceea ce vedem este produs de mâna omului prin tehnica operării cu imaginile și nu are caracter sacru, fiind jenant pentru calitatea noastră de creștini să confundăm pe moș crăciun cu Sfântul Dumnezeu; alții ne abținem să ne dăm cu părerea asupra a ceea ce vedem; alții sunt convinși că tocmai vedem cu ochii noștri de carne harul lui Dumnezeu dat la Botez unei doamne care, din vreun moft oarecare (nu m-ar mira, că sunt la mare modă mofturile de factură religioasă) sau din trezire prin Mila Domnului, a trecut la Ortodoxie.

Așa e făcut omul: acceptă, respinge sau nu știe ce să facă, încă.
Nimic nou pentru psihologia percepției. Doar oamenii nu mai încetează să se supună legilor ei, de mii și mii de ani, indiferent de vârstă, sex, preocupări, credințe etc.
Suntem toti la fel de curati in inima, ca sa vedem aceleasi lucruri? Nu, dar ne dam cu parerea, spunand enormitati...
Personal m-am referit doar la aparatul fotografic, care poate surprinde si ceea ce ochiul nu vede. Ce nu e clar, Cezar?!? Confuziile iti apartin, din pacate si vad ca delirezi. Ai grija!
Se pare ca ignori si faptul ca vom da socoteala de cuvintele pe care le spunem sau le scriem.

Last edited by Miha-anca; 02.08.2013 at 00:20:54.
Reply With Quote