fara titlu
CANONUL 91 Trulan (AVORTUL ARE CANONUL UCIDERII)
Pe cele care dau doctorii lepădătoare de făt (provocatoare de avort) și pe cele care primesc otrăvuri pierzătoare (omorâtoare) de prunci le supunem pedepsei ucigașului.
Eu cred ca Biserica este mai mult decat clara in ceea ce priveste statutul fetusilor. Nu exista mod in care acest canon poate sa fie interpretat altfel decat ca un fetus este om. Ca urmare pentru botez este nevoie de consimtamantul copilului, institutia Nasului tocmai aceasta este, este vocea celui botezat. Problema botezului femeii insarcinate si modul in care botezul este valid/invalid pentru copil a fost transata extrem de repede, inca de la sinodul regional de la Neocezaree al carui canon 6 spune "Femeia gravidă trebuie să se lumineze (boteze), când va vrea; căci ceea ce naște nu este părtașă întru aceasta cu cel născut,pentru ca să se arate voința proprie a fiecăruia la mărturisire."
Mai exista insa si consemnarea obiceiului credinciosilor de a se boteza in numele celor morti, "Fiindcă ce vor face cei care se botează pentru morți? Dacă morții nu înviază nicidecum, pentru ce se mai botează pentru ei? "(1 Corinteni; 15.29)
In caz de forta majora Biserica accepta ca botezul sa se faca fara nas, chiar si fara preot, chiar si fara apa, doar cu tarana de pe drum, lacrimi sau saliva; chiar si o femeie poate boteza. Importanta este doar intentia celui care boteaza. Daca copilul supravietuieste (moartea iminenta este "forta majora") ritualul trebuie refacut de preot, intr-o biserica.
Doream doar sa evidentiez ca Biserica a formulat solutii pentru o multime de situatii extreme si cu toate acestea nu stim ce se intampla cu sufletele copiilor nenascuti. Cred ca de fapt raspunsul este extrem de simplu, copiii nenascuti nu sunt parte integranta a lumii noastre, ei devin responsabilitatea Bisericii numai in viata extrauterina.
|