View Single Post
  #11  
Vechi 10.08.2013, 02:45:55
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
M-am informat mai mult pentru ca am avut diverse discutii si nu pot sa scriu ceva fara sa cunosc subiectul. Nu se poate spune ca studiez teologia.

Aici cred ca e marea neintelegere din toate discutiile avute pana acum. Ce spui tu tine mai mult de relativism, daca inteleg exact ce vrei sa spui. Si daca vorbim despre acelasi lucru, eu inteleg prin cunostinte informatii. Adica informatiile din matematica, de exemplu, nu depind de persoana, sunt independente de subiectivismul fiecaruia. La fel si informatiile din Revelatie, adica invatatura crestina, nu depind de ce crede fiecare, sunt obiective. Ele sunt rezumate in catehismul ortodox, nu pot fi schimbate.
Tu probabil te referi la perceptiile noastre, pe rationamentul nostru, dar astea se bazeaza tot pe informatiile adunate.
Tu ar trebui sa stii asta, pentru ca un profesor in primul rand transmite niste cunostinte elevilor. Elevii nu le stiu, altfel n-ar mai trebui sa mearga la scoala. Ca elevul dupa aceea poate sa fie mai bun ca profesorul este alta poveste, sau ca si profesorul poate sa invete de la elevi alte lucruri. Ideea e ca nimeni nu s-a nascut invatat.
Ooooooof....
Nu e locul și momentul să dezvolt o lecție. Cătălin, eu vorbesc dinlăuntrul problemei, în limbajul specializat, iar nu în limbajul comun. De aici, probabil, neînțelegerea noastră.
În accepțiunea comună a termenilor (și în empirismul publicului nespecializat, plin de prejudecăți) e așa cum spui tu.
Așa se zice de obicei, cunosc asta, dar psihologia trece, ca orice știință/domeniu al cunoașterii, de universul empiric și plin de falsuri al simțului comun. Folosim, deci, "limbaje" diferite și e firesc să nu ne înțelegem, dînd accepțiuni diferite termenilor.
Cred că bine ar fi să găsești o oră și să studiezi un capitol despre cunoștințe dintr-o carte bună de psihologie (bună zic, întrucât pe piață sunt multe "manele psi" care îi intoxică pe oameni cu fel de fel de minciuni fără legătură cu cunoașterea de nivel academic), cu scopul de a avea o platformă comună pentru discuții de acest gen. Deși nu cred că e necesar, în definitiv - putem trece peste piedica asta.

E important, totuși, să înțelegem cum e cu cunoștințele (ce înseamnă efectiv, cum se formează, cum se manifestă, cum se dezvoltă versus deteriorează, cum se pot comunica, ce impact au asupra altor componente ale psihismului și cum sunt influențate la rândul lor, care e stadialitatea dezvoltării lor în funcție de etapele de dezvoltare sufletească etc.), oricare ar fi ele!

Dacă dorești, putem detalia pe privat, ca să nu lungim aici off-topicul.
Reply With Quote