
10.08.2013, 05:58:27
|
|
Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Distincția asta, între obiectiv și subiectiv cu privire la har, mai are și o altă implicație, cred, foarte importantă: dacă nu acceptăm să considerăm harul ca fiind obiectiv față de voința unui om, ar însemna că nu mai facem distincția între creat și Necreat, între Zidire și Ziditor. Le-am confunda naturile - eroare gravă, fundamentală.
Or, harul este necreat și prin aceasta obiectiv, nesupunîndu-se voinței creaturii, fiind în afara voinței ei.
În acest sens al termenului de obiectiv, de independent ca existență de voința creaturii, harul se înțelege încă și mai bine ca fiind energie necreată.
Ca lucrare în om, însă, ca participare rodnică la viața noastră întru mântuire, harul depinde în mod semnificativ de participarea subiectivă a omului, de disponibilitatea noastră pentru conlucrare (care ține de alegere, de liberul arbitru, mai întâi).
Aceasta o afirmăm și o practicăm în Biserică.
|
Mulțumesc pentru precizări. Se pare că nu stăpânesc prea bine termenii. Poate ar fi trebuit să spun „personal” în loc de „subiectiv”? Aveam în vedere nu subiectivitatea noastră, ci Subiectul Dumnezeu, Persoanele Sale, harul ca manifestare a prezenței Sale vii și personale.
|