În prealabil postat de cezar_ioan
........:)
Eeei, termenii ăștia, ce bogății mai poartă sub cămașa lor!...:)
Dacă îmi dai voie, Cristian, să pun un strop la înțelesul termenilor, iar asta nu doar de dragul vocabularului psihologic (în psihologie operăm frecvent cu "subiect", "subiectiv", "obiectiv" etc.) cât și pentru că întrezăresc/presupun ce a vrut de fapt să spună Cătălin cu însușirea harului de a fi obiectiv.
Într-un anumit sens cred că putem afirma că harul e obiectiv, deși exprimarea poate naște mari confuzii.
Folosim uneori termenul de "obiectiv" cu sensul că e ceva care nu depinde de voința unei persoane, care atârnă de un factor din afară, care există independent că vrem sau nu, că ne place sau nu etc.
Astfel, spunem că psihicul este o re-producere subiectivă a realității obiective, arătînd prin aceasta (în cheia filosofiei materialiste, fie vorba-ntre noi, dar asta e altă poveste) că realitatea, lumea, existența, toată Zidirea există ca atare indiferent că vrem sau nu vrem, că ne place sau nu, iar noi putem reflecta/cunoaște/reproduce în informații și trăiri această realitate/lume/Zidire.
Lumea e un dat ontologic. Luăm act de acesta, în mod personal, subiectiv, de îndată ce primim suflarea de viață de la Dumnezeu. (Evident, nu știm prea mult despre cunoașterea intrauterină a realității dar știm mai multe despre cea care începe după naștere.)
Dacă ne referim la existența lui Dumnezeu, de pildă, putem zice fără teamă de greșeală, cred eu, că aceasta este obiectivă, înțelegînd astfel că ea nu depinde de voința, dorința sau puterea noastră. Există independent de vreo contribuție de-a noastră. E în afara voinței noastre de a decide. Nu eu hotărăsc dacă Dumnezeu există sau nu (ci dimpotrivă, spunem noi creștinii, Dumnezeu hotărăște cine și cum și cât există...).
Similar putem spune și despre har: vrem, nu vrem, îl primim sau nu, ne place ori ba, harul există și nu vine din noi, nu atârnă ca existență și manifestare în lume de noi, de voința și hotărârea noastră, ci doar de Bunul Dumnezeu.
Harul e un dat ontologic, nu o manifestare a persoanei noastre.
Că uneori noi ne străduim să conlucrăm cu harul, în relația teandrică, de la persoană la Persoane, asta e deja altă chestiune.
Cred, deci, că harul poate fi considerat și obiectiv, ca dat ontologic, ca dar al Dumnezeirii, ca manifestare a Domnului în toată Zidirea, câtă vreme prin aceasta vrem să spunem că nu ni-l atribuim nouă înșine ci îl luăm așa cum este: manifestare a Dumnezeirii în Creație, indiferent că vrem ori ba.
Acum, cât privește relația noastră cu harul, aceasta da, cred că relația e o realitate cu totul subiectivă, între persoane.
|