View Single Post
  #385  
Vechi 11.08.2013, 00:46:09
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E posibil sa ne referim la ceva diferit prin termenul "cunostinte". Eu ma refer la punctul acesta din dex: " 2. (La pl.) Totalitatea noțiunilor, ideilor, informațiilor pe care le are cineva într-un domeniu oarecare."
In cazul teologiei cunostintele sunt invatatura ortodoxa, rezumata in catehism. Aceasta invatatura are la baza Revelatia primita de la Domnul. Aceste cunostinte sunt obiective, nu depind de o parere personala. Tin de un adevar absolut, nu relativ. La asta ma refeream.
Dacă vrei să îți rezumi cunoașterea la DEX, ok, e alegerea ta...
Dar să nu te mai miri când dai peste unul ca mine care, pur și simplu, nu mai știe cum s-o scoată la capăt cu tine...
Cătălin, te rog să faci un oarecare efort de... nu știu cum să zic... de liniște, de pace, de odihnă, da. De odihnă. Efort de odihnă, da!
Fă acest efort și cuprinde, cumva, ori mai bine lasă-te cuprins de o perspectivă nouă pentru baza ta de cunoștințe. Anume că acest termen, "cunoștințe", dincolo de o oarecare definiție din dex, numește un întreg domeniu al cunoașterii. Mii și mii de cărți, tratate, articole, mii și mii de oameni dedicați acestui domeniu (psihologia învățării, psihologia gândirii, psihologia memoriei, psihologia dezvoltării), mii de ani de experiență practică, de reflecție, de căutări, de ipoteze, de soluții parțiale - toate acestea există, sunt reale și așteaptă ca un om, Cătălin din Brașov, dealtfel ca oricare alt om de pe Terra, să le acorde o cât de mică atenție. Spre însăși îmbogățirea bazei lui de cunoștințe, spre lărgirea comprehensiunii, a cunoașterii - nu spre altceva.
Gândește-te, dacă argumentul meu nu te poate deschide, câți sfinți și cuvioși au deținut cunoștințe precise despre ... cunoștințe. Nu erau niște suflete goale închise în ignoranță, ci mari spirite, făclii aprinse ale Duhului, cărți vii.
Ei bine, mulți dintre aceștia s-au frământat să cunoască mintea și sufletul, stihiile omului, componența și funcționarea, așa cum mulți s-au frământat să cunoască trupul, legile lui, creșterea, boala, sănătatea etc. Și Domnul i-a răsplătit pentru efortul lor.
Crezi că Sfântul Isaac Sirul, de pildă, nu ar înțelege ce spun eu despre cunoștințe, ca fapt subiectiv, conținut al sufletului omenesc, pe care le deosebesc de literele dintr-o carte, fie ea și ziditoarea carte de catehism?
Crezi că Sfântul Maxim Mărturisitorul ar reduce viața spiritului omenesc la câteva însemnări pe-o hârtie, fără a trece dincolo de literă, în duh? Căci asta și sunt cunoștințele: duh! Făr de care nici nu am fi după chipul lui Dumnezeu. Iar nu semne goale, pe care dealtfel Mântuitorul le-a ridiculizat odată pentru totdeauna când a scris ceva pe nisip...
Cum nu te cutremuri când citești unele ca acelea notate, despre minte, atât în Scriptură cât și de către sfinții pomeniți precum și de către alți oameni dumnezeiești precum Vasile Cel Mare, Grigorie Palama, Ioan Damaschin și mulți alții?

Cunoștințele (care alcătuiesc dreapta credință, ortodoxă) sunt o componentă a sufletului creștinului, duh prezent simultan în toți credincioșii: idei (de credință), înțelesuri complexe (ale dreptei credințe), teorii (din universul dreptei credințe), valori (creștine), convingeri (creștine), scopuri (întru mântuire) etc.
Ele nu sunt simple litere negre pe o coală albă, pe care să le credem noi, de dragul miopiei și al lenei, ca fiind cunoștințe dintr-o carte. În cărți nu există cunoștințe!!! Acolo, în carte, e doar stimulul, semnul, designantul, semnificantul.
Când omul întâlnește semnul/semnificantul (prin intermediul simțurilor și prin zvâcurile memoriei), el începe, în funcție de întreaga lui structură de personalitate (procese perceptive, reprezentări, gândire, memorie, imaginație, limbaj, caracter, temperament, inteligență etc., etc., etc.) să producă (DA!) informații, înțelesuri, sensuri - unele dintre ele fiind tocmai cunoștințele despre care vorbesc aici (altele sunt doar imagini trecătoare, momentane, care pier din câmpul procesărilor semantice, avînd un rol al lor, însă efemer).

Fă, te rog, deosebirea dintre semnificant și semnificat!
În cărți, oricare ar fi, nu sunt cunoștințe, ci doar semne! Indicatoare, degete îndreptate spre sufletul cititorului, care îl ajută să elaboreze anumite înțelesuri (precum școlarul care a descoperit, teribil lucru, uimitor pentru el, că semnul a înseamnă a, prima literă din alfabet, care intră în alcătuirea cuvintelor avion și mama etc.), încorporate treptat în concepte, categorii, scopuri, teorii etc. - într-un cuvânt: în cunoștințe.
Semnele dintr-o carte, de pildă din Sfânta Scriptură, sunt doar stimuli pentru persoana ta sau a mea, sau a oricărui cititor. Intrînd în relație cu aceste semne, omul poate construi informații despre semnificatul acestor semne/semnificante. Aceste informații, conținuturi ale minții lui, ale sufletului lui, poartă numele de cunoștințe.
De exemplu, întâlnind în Sfânta Scriptură succesiunea următoare de semne: Iisus Hristos,
eu cititorul, ca dealtfel orice om capabil să citească, pot construi un univers, treptat, de date/informații etc. despre ceea ce semnifică acest semnificant - Iisus Hristos, adică despre Cel semnificat aici prin succesiunea de litere.
Astfel, succesiv, prin mii și mi de experiențe de comunicare, omul ajunge să construiască cunoștințe în legătură cu Mântuitorul, îmbogățindu-și sufletul, inițial gol de cunoștințele drepte credințe. Care, repet, nu se află în cărți ca și cunoștințe gata confecționate, ci numai ca semne, propuneri, porți spre universul cunoștințelor, univers pe care și-l construiește fiecare, prin harul Domnului.

Tocmai din acest motiv, deși textul e unul singur, de pildă Evrei 1,1, sunt mii și mii și milioane de cunoștințe create în oameni (câte pălării atâtea cunoștințe), care sunt construite de și în sufletul fiecărui cititor în întâlnirea cu unul și același text.

Cum însă, în virtutea acestei uriașe diversități de re-prezentare a textului în subiectivitatea omului, ne mai și înțelegem între noi, mai cădem și de acord asupra unor termeni ori chiar semnificații/concepții/teorii, asta e deja poveste mare, pe care, dacă dorești, o poți cerceta studiind psihologia limbajului, semiotica și multe alte domenii conexe. Precum și cugetînd la asta, rugîndu-te, chiar...

Eu unul cred că numai Duhul Sfânt face posibilă această comunicare comprehensibilă între ființe atât de diferite înlăuntrul lumii subiective a fiecăruia.
Ca și la Cincizecime, când s-a petrecut acel uimitor fenomen lingvistic pe care, de fapt, eu nu îl văd cu nimic diferit în esența lui de ceea ce se întâmplă chiar acum: tu, cititor al textului meu aici, acum, înțelegi (semnifici și resemnifici, interpretînd) literele și cuvintele și propozițiile tastate de mine aici.
Acolo a fost, să zic așa, o mega-jucare în scenă a ceea ce se face dintotdeauna între oameni: comunicare/înțelegere reciprocă, în ciuda unor universuri subiective cu totul unice și originale, așa cum erau participanții la prima manifestare în chip văzut a Bisericii, întemeiate de Hristos prin Jertfă, pe Cruce.
Comunicare posibilă numai prin Duhul Sfânt, Duhul comuniunii între oamenii distincți, dovadă a Iubirii.
S-a demonstrat clar atunci, acolo, ca să avem dovadă incontestabilă despre puterea Duhului în și între oameni.

Restu-i duh de dezbinare. Întunecare.

Last edited by cezar_ioan; 11.08.2013 at 01:24:45.
Reply With Quote