Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Nu dezbat subiectele din topic ”pe la spate”(în MP)!
Pe de altă parte, ți-am pus întrebările de mai sus pentru că am observat că faci confuzie între mândrie și orgoliu și e de înțeles (uneori), dacă și în DEX sunt explicate împreună.
Mândria este un sentiment de conștiință deplină pentru onoare și demnitate; însă orgoliul este o impresia nejustificată pentru aceleași valori morale generate de conștiința de ”buric al pământului”, însă această patimă atinge în societate, mai mult sau mai puțin, pe aproape orice om; de aceea unii călugări se izolează în schituri.
Un caz celebru de mândrie(ca să înțelegem despre ce vorbim) găsești aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucius_Scaevola .
|
Iertare! Intentia mea era sa nu blocam topic-ul cu comentarii care mie mi se pare ca nu aduc niciun folos Jamaicai, nicidecum sa o vorbim pe la spate. Deci nu vroiam sa va (te?) iau de maneca intr-un colt, "la barfa" cum s-ar putea zice.
Trebuie sa-mi explici mai pe larg, pentru ca tot nu pricep. Deci, mandria = onoare si demnitate pana la extrem, iar orgoliul = momentul in care treci de la dorinta de onoare si demnitate proprii la ideea ca ai fi deasupra tuturor celorlalti?
Sa nu ia nimeni de bun ce-am scris! Cum am zis, nu cred ca e ok.