Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.08.2013, 04:44:28
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de -Irina- Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Adică tu presupui că Jamaica nu a dat deja în mândrie?

Pe de altă parte, care e presupunerea ta despre orgoliu? Dar despre mândrie?
Numai sa nu dea in mandrie vazand ca reuseste desi parintii in general nu o lasa sa incerce si il apreciaza mult pe fratele ei. Mi se pare un pericol real.

Da, presupun ca nu e deja. Rasfatul, daca asta e cauza starii ei, poate duce la nerecunostinta, lipsa de responsabilitate si neputinta de a te descurca singur (fara ajutorul expres al oamenilor apropiati adica, nu fara Dumnezeu, a nu se intelege altfel), dar nu vad de ce ar duce la mandrie.

Cred ca am facut-o caz teoretic deja, asa ca daca vrei sa despicam firul in 14 trimite-mi un PM...
Nu dezbat subiectele din topic ”pe la spate”(în MP)!

Pe de altă parte, ți-am pus întrebările de mai sus pentru că am observat că faci confuzie între mândrie și orgoliu și e de înțeles (uneori), dacă și în DEX sunt explicate împreună.

Mândria este un sentiment de conștiință deplină pentru onoare și demnitate; însă orgoliul este o impresia nejustificată pentru aceleași valori morale generate de conștiința de ”buric al pământului”, însă această patimă atinge în societate,mai mult sau mai puțin, pe aproape orice om; de aceea unii călugări se izolează în schituri.
Un caz celebru de mândrie(ca să înțelegem despre ce vorbim) găsești aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mucius_Scaevola .

Last edited by Demetrius; 11.08.2013 at 21:15:41.
Reply With Quote