View Single Post
  #73  
Vechi 15.08.2013, 16:18:21
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
... atunci nu ar mai fi fost motive de erezii și de interpretări defectuoase.
Ba ar fi fost.
Ne putem convinge cu ușurință de asta dacă privim starea noastră de azi, după 2000 de ani ai creștinătății.
Oare azi suntem mai puțin eretici ca în primele veacuri?
Oare azi, după atâtea și atâtea clarificări, după milioane de cărți și studii care se învârt în jurul acelorași probleme ca și în trecut, suntem mai bogați înaintea Vistierului?
Oare milioanele de martiri pentru Hristos și milioanele de mărturii au lămurit odată pentru todeauna pe oameni cum stau lucrurile?
Eu cred că, dimpotrivă, astăzi lumea e mult mai străină de Dumnezeu decât la începutul Bisericii.

Ce avem astăzi? Mii și mii de cioburi ale Vasului, între timp destul de fărâmițat, care era Biserica primelor secole.
Câte culte? Câte dezbinări? Câte secte?
Le mai știe careva numărul?

În concluzie, dacă ar fi fost folositor să clarificăm toate amănuntele, în sensul unei aprofundări a cunoașterii, astăzi cu toții am fi fost sfinți, toată Terra.

Dar sfințenia nu vine din exegeze savant alcătuite, nici măcar din predici înălțătoare.
Vindecarea bolnavului numit om creștin este doar pregătită prin lămuriri de genul catehismelor sau comentariilor în marginea învățăturii de credință.
Instruirea teologică, de care fac atât de mult caz unii, este o chestiune secundară. Primează altceva! Alt gen de cunoaștere sau, mai bine zis, după o instruire minimală prealabilă (precum aveau parte creștinii primelor veacuri) începe adevărata aventură a despătimirii și călătoria întru mântuire și desăvârșire: pocăința prin credință lucrătoare în iubire, practica sufletească a înnoirii minții și a curățirii inimii prin credință lucrătoare în iubire.

Tăria credinței unui creștin (singura care atrage harul Duhului Sfânt și care lucrează despătimirea, îmbunătățind omul) nu o dau tratatele de teologie și formulările clarificatoare. Ajunge ce scrie în Biblie! Ajunge ce s-a strâns în întrunirile sinodale (oare nu sesizăm că epoca sinoadelor ecumenice s-a încheiat de secole?), destul, destul! Acum e doar un singur lucru de făcut: pocăință.

Și cum se face aceasta?
1. Rugăciune, individual și în comunitatea euharistică
2. Împărtășirea cu Sfintele Taine
3. Participarea la slujbele Bisericii, cufundarea cu totul, precum pruncul la Botez, în atmosfera concretă a credincioșilor strânși în comuniune
4. Fapte de milostenie și alte fapte bune, bineplăcute Domnului
5. Supravegherea permanentă a gândurilor, exercițiul trezviei
6. Priveghere și post
7. Cinstirea sfinților noștri, pe toate căile și în toate modalitățile posibile, atât în conduita noastră subiectivă cât și în comportamentul propriu-zis, în afară.

Uite, azi trăim în Biserică momente de mare intensitate, Adormirea Maicii Domnului fiind pentru fiecare un moment de cercetare de sine, prin raportare la Fecioara care a purtat pe Dumnezeu în pântece și în brațe. Cum ne învață Ea să trăim creștinește? Cum trăia Preasfânta Născătoare? Rugăciune, post, priveghere, miluință, nădejde - toate faptele credinței.
Oare se ocupa Fecioara cu tâlcuirea la nesfârșit a pericopelor, savant?
Umbla cu dicționaru-n mână ca noi ăștia modernii, pe forum?
Făcea valuri de cuvinte nesfârșite meșteșugit oratorite?

Nici pomeneală...
Iubita noastră Mamă și Maica Domnului nostru trăia o viață de adîncă evlavie, împreună cu frații și surorile de credință (niciodată ruptă, individualistă, schismatică) și, astfel, prin harul care nu o părăsea nici o clipă, gusta înțelesuri și bucurii de negrăit și însăși durerea Ei era mereu sfântă și sfințitoare.

Ziceam să învățăm pâș-pâș-ul. Înțeleg prin asta ca, după orice achiziție care ni se pare că ne-a parvenit pe calea minții, să ne oprim și să lucrăm noul înțeles în întreaga lui bogăție, trăindu-l cu toată ființa noastră, până devine limpede că ne-a curățit și împlinit creștinește, cât de cât, acel înțeles.
Nu să alergăm, lacomi, în răceala avidă a minții noastre nesătule, spre noi și noi înțelesuri pe sub fesuri. Așa nu ne folosește înțelegerea la nimic. E și acesta, vai, tot lăcomie. Nu doar că nu sfințește, ci mai și împătimește.

Noi cunoaștem Scriptura și dogmele cu aceeași atitudine și metodă cu care cunoaștem geografia și fizica. Or, în creșterea duhovnicească, în despătimirea noastră, acest soi de cunoaștere nu folosește la nimic, dimpotrivă, ea răcește râvna.
Înțelepciunea dumnezeiască a rânduit deja ce și cât e folositor nouă pentru mântuire și desăvârșire. De ce nu lucrăm acest ogor, atât cât ni s-a dat? De ce voim noi ogoare, când țarina ne-a fost deja dată, o dată pentru totdeauna? De ce nu băgăm plugul lacrimii și rugăciunii mai la adânc în tainițele noastre sufletești? De ce nu voim să fim "fericit bărbatul...?" ci, vai, "strălucit intelectual, oh, bărbatul"?....
De ce, de ce, de ce? De împietriți la inimă și de seduși, de lacomi și ignoranți în ale vieții de evlavie. Din lipsa de responsabilitate pentru viața noastră de după moarte.

Last edited by cezar_ioan; 15.08.2013 at 16:31:22.
Reply With Quote