Astazi la Sfanta Liturghie s-a citit: 1Corinteni 1, 10-17 si Matei 14, 14-22 (Inmultirea painilor).
Ambele cu mult inteles pentru ce se intampla acum pe topicul nostru.
1 Corinteni 1, 10-17 ne vorbeste (in principal) despre cat de important este sa nu dezbinam Biserica.
<<Vă rog, fraților, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, ca toți să fiți într'o vorbă și'n sânul vostru să nu fie dezbinări; ci să fiți cu totul uniți în același gând și'n aceeași dreaptă judecată;
fiindcă despre voi, frații mei, prin oameni de-ai Hloiei mi s'a făcut cunoscut că la voi sunt certuri.
Și ei spun aceasta, că fiecare din voi zice: Eu sunt al lui Pavel!, sau: Eu, al lui Apollo !, sau: Eu, al lui Chefa !, sau: Eu, al lui Hristos!
Împărțitu-S'a oare Hristos? Nu cumva Pavel s'a răstignit pentru voi? sau în numele lui Pavel ați fost botezați?
Mulțumesc lui Dumnezeu că pe niciunul din voi n'am botezat, decât pe Crispus și pe Gaiu, ca să nu zică cineva că ați fost botezați în numele meu... ca să nu zică cineva că ați fost botezați în numele meu... – ba nu!, am botezat și casa lui Ștefanas –; încolo, nu știu să mai fi botezat pe altcineva.
Căci Hristos nu m'a trimis să botez, ci să binevestesc, nu întru'nțelepciunea vorbirii , ca nu cumva crucea lui Hristos să rămână deșartă.>>( 1Corinteni 1, 10-17)
Matei 14, 14-22, Inmultirea painilor si a pestilor, una dintre minunile infaptuite de Mantuitorul Hristos
<<Și ieșind, a văzut mulțime mare și I s'a făcut milă de ei și le-a vindecat bolnavii. Iar când s'a făcut seară, ucenicii s'au apropiat de El și I-au zis: „Locul este pustiu și iată că vremea a trecut; dă drumul mulțimilor ca să se ducă prin sate să-și cumpere de mâncare“. Iisus însă le-a răspuns: „Nu trebuie să se ducă; dați-le voi să mănânce“. Iar ei I-au zis: „Nu avem aici decât cinci pâini și doi pești“. Și El a zis: „Aduceți-Mi-le aici!“ Și poruncind mulțimii să se așeze pe iarbă și luând cele cinci pâini și cei doi pești și privind la cer, a binecuvântat; și, frângând, a dat ucenicilor pâinile; iar ucenicii, mulțimilor. Și au mâncat toți și s'au săturat; și au strâns rămășițele de fărâmituri, douăsprezece coșuri pline. Iar cei ce mâncaseră erau ca la cinci mii de bărbați, afară de femei și de copii. Și îndată Iisus i-a silit pe ucenici să intre în corabie și să treacă înaintea Lui pe țărmul celălalt, până ce El va da drumul mulțimilor. Și dând drumul mulțimilor, S'a suit în munte, ca să Se roage în deosebi . Și făcându-se seară, era singur acolo. Iar corabia era la multe stadii departe de țărm, fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă. >>(Matei 14, 14-22)
<<Acesta e mesajul Evangheliei de astazi. Iisus vegheaza, dar vrea sa vada ca noi ostenim pentru salvarea noastra. Ca noi, mai ales, stim ca El, Iisus, Fiul lui Dumnezeu, El care a hranit multimile (si poate ca o parte din aceste multimi, impreuna cu fariseii, L-au pus pe cruce) e trimisul Parintelui Ceresc. Si, ca Fiu al Parintelui Ceresc, ne stie pe noi toti, inradacinati in aceeasi obarsie, a Lui, ca frati ai Lui. El sufera impreuna cu noi si noi suferim impreuna cu El si biruim impreuna cu El, stiind ca pe El, Fiul lui Dumnezeu, L-a trimis Tatal, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire. Sa ne hraneasca, dar sa ne si creasca pe noi, prin suferinta, prin incercari si prin iubire si, mai mult, prin nevointa sa biruim. Cum a spus El: “In lume incercari veti avea; dar indrazniti! Eu am biruit lumea”. Cu El biruim orice incercare, orice lipsa, orice nevoie, stiind ca atunci cand e nevoie, El intervine.
Si rosteste: “Eu sunt cu voi si nimeni impotriva voastra”. Amin.>>
(Parintele Constantin Galeriu, Predica la Duminica a opta dupa Rusalii - Inmultirea painilor in pustie)
http://www.crestinortodox.ro/sarbato...tie-96425.html