Citat:
În prealabil postat de catalin2
Ceea ce am scris eu a fost si ceea ce spune invatatura Bisericii si cei doi sfinti, te rog sa nu-i mai faci pe sfinti eretici doar pentru ca nu se potrivesc invataturii tale.
|
Nu sfinții sunt eretici; asta am spus și acesta este adevărul, având în vedere
învățăturile și interpretările tale sectare și eretice, nefundamentate pe Sfânta Tradiție. Ceea ce am spus despre acele citate, spre exemplu de la sf Ignatie, este că nu abordează toate contextele și toate posibilitățile care există în viața reală, ci discută doar anumite cazuri, contexte. Prin urmare învățăturile lor trebuie abordate cu discernământ și cu ferirea de a face interpretări abuzive și eretice, așa cum faci de exemplu tu aici pe forum.
Citat:
Stii care sunt faptele Legii? Prima porunca din Lege este sa nu ai alti zei. Ce mai scrie in Sfanta Scriptura? Ca inchinatorii la idoli nu vor mosteni Imparatia.
|
Eu nu am spus că aceia care încalcă poruncile dumnezeiești vor moșteni Împărăția, ci dimpotrivă am vorbit foarte clar de acordul faptelor cu pretențiile dumnezeiești, evident ținându-se cont și de contextele obiective în care se află oamenii. Dar văd că din nou nu citești ce scrie omul, ci interpretezi numai după capul și după pohta ta defăimătoare, denigratoare și profund înșelată; iat deci ce am scris eu, pe lângă interpretările neglijente și mincinoase pe care le dai tu:
Citat:
În prealabil postat de Decebal
(...) Sunt mari slujitori ai Moralității, ai unei moralități universale și în acord cu pretențiile divine, care au slujit cu mult mai mult decât majoritatea ortodocșilor sau chiar decât toți ortodocșii, și care au adus astfel neprețuite servicii cauzei Luminii Divine în lume. (...)
|
Și când am vorbit despre pretențiile divine, mă refeream evident la comandamentele sau poruncile dumnezeiești.
Citat:
Daca lumea se putea mantui doar prin fapte ce rost a mai avut venirea Mantuitorului? Ca se spune ca ne-a adus mantuirea. Pai se puteau mantui si asa, chiar si fara credinta.
|
Îți readuc aminte că noi vorbim acum în contextul în care Hristos a zdrobit ontologic porțile morții sau ale iadului. Lumea după Hristos nu mai este aceeași cu cea de dinainte de Hristos. Pe de altă parte, după cum ți-am mai spus, eu vorbeam despre oameni care se află în mod obiectiv în anumite contexte, altele decât contextul în care ești poate tu sau alți români în care aveți o biserică ortodoxă în relativă apropiere de casă; nu că biserica aia și-ar îndeplini cu adevărat și întru totul misiunea, dar vorbeam despre context. Nu vorbeam despre cei care, luând la cunoștință adevărul mântuitor, îl resping cu obstinație, bazându-se așa cum fac tot felul de umaniști și raționaliști atei pe propriile lor fapte și doar pe acestea. Lucrurile astea ți le-am spus și ți le tot repet dar văd că reaua ta credință și incompetențele tale pur și simplu te fac să nu vezi, să te faci că nu vezi și să nu înțelegi ceea ce eu afirm.
Citat:
Noi ne bazam pe ce ni s-a revelat si ce spune Biserica, nu pe ce revelam noi din imaginatia noastra.
|
În cazul ăsta trebuie să recunosc că ai o imaginație nu foarte bogată, nici măcar atunci când emiți genul de sectarisme și de erezii pe care le emiți pe acest fir de discuție (ca și pe altele de altfel). După cum am demonstrat foarte clar,
aberațiile pe care le emiți referitor la mergerea în iad cu necesitate a nebotezaților în BO nu au nici cea mai mică legătură cu învățătura Bisericii, a Sfinților, a Scripturii, a Sfinților Părinți, a Sinoadelor, a Catehismului, ci exclusiv cu greșita, eretica și sectara interpretare a unor cuvinte ale unui prelat înțelese greșit în contextul lor de către tine ori a cuvintelor unor sfinți, cu alte cuvinte
învățătura ta este pur și simplu roada stearpă și lipsită de viață, putredă încă din născare, a imaginației tale ce poartă în mod evident pecetea necunoașterii, a interpretărilor mistificate și a ieșirii din albia învățăturii ortodoxe creștinești.