Citat:
În prealabil postat de Decebal
Ceea ce eu am spus este că, în anumite contexte, în care oamenii sunt privați de Biserică și de har într-un mod obiectiv, adică nu prin alegerea lor personală, ci prin conjuncturi care nu au ținut de alegerea, voința lor, iar ei sunt niște oameni de bună credință, care trăiesc o viață după o lege compatibilă cu legea lui Dumnezeu și a lui Hristos, ei sunt judecați, iar noi știm că Dumnezeu nu judecă într-un mod sectar și eretic așa cum faci dumneata, ci o face în modul cel mai obiectiv și dumnezeiesc, și în funcție de judecată pot sau nu să fie condamnați; unii deși nu au fost botezați sau nu au avut o viață corespunzătoare, pot fi salvați de la condamnare veșnică, ba chiar pot primi mari răsplăți de la Dumnezeu, pentru gândurile și faptele lor meritorii, chiar dacă această salvare nu o pun pe același plan cu mântuirea prin har. Aceasta este învățătură conformă cu Sfânta Scriptură, chiar dacă regula de mântuire propovăduită și practicată de Biserică presupune credință (dreaptă) în Hristos și în Dumnezeu în general, pocăință, viața în harul Sfintelor Mistere și în Duhul Sfânt în general, fapte corespunzătoare cu această viață de mântuire, cerute sau chiar impulsionate de Sfântul Duh; dacă asta este regula, asta nu înseamnă că excepția sau excepțiile de care vorbeam ar ajunge în Iad, la muncile sau "nemuncile" veșnice ale Iadului, așa cum înveți tu în mod evident și absolut eretic. De altfel, speculațiile tale sectare și eretice nu au fost niciodată propovăduite ca dogme de către Biserica lui Hristos, nu există dogme în acest sens, și pe de altă parte, în catehism nu scrie ceea ce spui dumneata, învățăturile dumitale fiind efectiv niște "concluzii", speculații pe care Biserica nu le-a afirmat niciodată, nu le-a dogmatizat vreodată și pe care eu le consider efectiv smintite, smintitoare, sectare și eretice.
|
Ceea ce am scris eu a fost si ceea ce spune invatatura Bisericii si cei doi sfinti, te rog sa nu-i mai faci pe sfinti eretici doar pentru ca nu se potrivesc invataturii tale. Tu de unde ai invatatura asta? Ai spus doar ca si catolicii ar spune ceva, acel ceva ce la-u luat din adoptarea invataturilor ecumeniste. Unde ai gasit invatatura ta? Stii care sunt faptele Legii? Prima porunca din Lege este sa nu ai alti zei. Ce mai scrie in Sfanta Scriptura? Ca inchinatorii la idoli nu vor mosteni Imparatia. Daca lumea se putea mantui doar prin fapte ce rost a mai avut venirea Mantuitorului? Ca se spune ca ne-a adus mantuirea. Pai se puteau mantui si asa, chiar si fara credinta. Nu stiu nici teoria asta cu salvarea de unde o ai, mantuirea e ajungerea in Rai, salvare, sau cum vrei sa o numesti. Nu exista o mantuire partiala si una totala, doar ca sunt mai multe trepte de slava in Rai, in functie de fapte, la fel cum sunt mai multe trepte in Iad, tot in functie de fapte.
Citat:
În prealabil postat de Decebal
Asta spun și eu că pot exista și excepții, și mai mult că aceste excepții, câte or fi, multe sau puține, ne-au făcut și ne vor face de rușine și acum și în împărăția lui Dumnezeu, în cerul și pământul nou care vor veni.
|
Cum sa ne faca de ras, cand Imparatul Traian stim ce viata a avut si i-a mai si prigonit pe crestini. Cunoastem doar doua cazuri, mentionate si de Sfantul Ioan Damaschin, atat cunoastem. Iar Sfantul Damaschin le enumera la cele mai mari minuni pe care le poate face rugaciunea. Noi ne bazam pe ce ni s-a revelat si ce spune Biserica, nu pe ce revelam noi din imaginatia noastra.
|