Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Înțeleg să fie privați de libertate doar cei periculoși pentru semeni (după bine cunoscutul principiu "libertatea mea sfârșește acolo unde începe libertatea ta"), dar ceilalți, cei inofensivi, de ce să fie traumatizați sufletește și mai mult, după ce că sunt bolnavi?
Întrebarea mea este: toți pacienții se internează de bună voie, sau există și alt gen de cazuri?
|
Laura, îți mulțumesc că mă creditezi cu încredere. Dacă așa e, atunci te rog să te și folosești de această încredere și să înțelegi cum stau lucrurile.
Astfel, pentru că încep să pricep ce anume te frământă, refac un scurt rezumat despre modul de funcționare (la modul foarte general) a serviciilor psi în slujba celor cu diverse tulburări psiho-comportamentale.
Te rog să citești cu puțintică răbdare și te vei lămuri.
A) Problema izolării: sunt închiși, în primul rând pentru protecția lor, oamenii care nu mai au (cel puțin în perioada respectivă) discernământul și alte funcții psihice valide și care, din acest motiv, se pot mutila sau se pot sinucide, respectiv pot agresa (uneori până la crimă) pe semenii lor.
Este, așadar, o măsură de protecție a sănătății și a vieții. Asociată cu un tratament medicamentos adecvat, care liniștește pe pacient și care îi clarifică, atât cât e posibil, conștiința.
Apoi, imediat ce sunt semne certe că omul a ieșit din starea care i-ar pune viața în pericol (sau ar pune în pericol viața semenilor), are loc mutarea lui într-un salon comun sau într-o rezervă unde poate locui singur. De acum poate ieși neînsoțit, de voiește, în curtea spitalului sau chiar în afara ei, la piață, magazine etc. Sau poate fi externat, la îndemnul medicului sau la cerere, dacă medicul e sigur că pacientul și-a recăpătat, în limite rezonabile, discernământul și buna funcționare psiho-comportamentală, în sensul de a nu mai fi periculos pentru viața lui și a semenilor.
B) Pacienții inofensivi sunt tratați, evident, fără nici o formă de îngrădire a libertății. Pot lua tratamentul și acasă, deși unii preferă câteva zile, cel puțin, să se afle sub observație atentă și îngrijire specializată. Mă refer mai ales la cei care au conștiința deplină a faptului că sunt bolnavi (au un istoric al bolii lor și cam știu ce le face bine și ce nu) - de exemplu, un pacient cu depresie cronică și cu atacuri de panică în unele situații de viață anxiogene, care îi depășesc limitele adaptative, poate solicita internare pentru un timp scurt. Sau un pacient alcoolic care vrea să evite o recădere și care are deja semnele că se află în situație de risc.
(Problema în România e că nu prea sunt locuri în spitale, secțiile fiind prea mici raportat la numărul de solicitanți, întrucât sunt multe urgențe - din pricina unei profilaxii egale cu zero, a unor tulburări netratate din vreme și a fricii/jenei de a apela la ajutorul psihiatrului.)
C) Unii pacienți se internează de bună voie, cum am arătat (la recomandarea psihiatrului de pe teritoriu sau la recomandarea unui psihoterapeut - în ambele cazuri cu acceptul, evident, al medicului de pe secția respectivă, din spital). Alții, aflați în zonă de risc major pentru viața lor și a altora, sunt internați prin insistențele aparținătorilor.
Un caz aparte, pe scurt: o studentă cu greutăți materiale și care a fost părăsită de iubit s-a hotârât să se sinucidă. Credea că a găsit soluția optimă... A făcut o tentativă serioasă dar, ca prin minune, a fost găsită la timp de o colegă. Internată imediat la spitalul de urgențe, este reanimată (avea tensiunea zero). La revenirea în stare de conștiență, studenta reproșează medicilor că au readus-o la viață și declară că va face tot posibilul să se sinucidă, totuși.
În această situație, spitalul de urgență ia decizia să o trimită la Bagdasar pentru internare. Este internată cu forța, după 7 zile de tratament medicamentos și psihoterapie este externată, astăzi e bine merci, are familie și copii și nu vrea să-și mai amintească episodul.
Când o face, totuși, râde de ea însăși, cu umor de calitate. Slavă Domnului!
E o poveste reală, de voiești să mă crezi. Mai știu și altele...:)
În concluzie, dacă ai căutat să afli cât de corect și etic se pune problema libertății în spitalele de boli mintale, ei bine, acolo unde cunosc (prin studii, practică, colaborare cu spitalul ca psiholog și chiar prin propria experiență ca pacient) răspunsul e: oamenii sunt tratați ca oameni, sunt ajutați, sunt liberi și ajutați să se elibereze din ghearele bolii.
Azi psihiatria nu mai e ca în poveștile (admirabil scrise dar sinistre) de pe vremea lui Cehov... Să modificăm, așadar, și noi vechea reprezentare socială care, în prezent, riscă să rămână o întârziată prejudecată.
Dar cel mai bine e să mergi cu mine să vezi singură cum e (nu te teme, nu te păcălesc...:))).
P.S. Există secții speciale unde nu intră și nu iese nimeni, exceptînd personalul medical. E vorba de secții cu pază foarte strictă, unde sunt internați toxicodependenții (consumatori de heroină etc.). Chiar și aceștia, însă, în anumite situații sunt externați dacă refuză internarea (alternativa e pușcăria) și nu dau semne clare că ar fi periculoși pentru viața lor și a semenilor. (Cu atât mai mult dacă se angajează că intră în programul de terapie cu metadonă, de pildă.)
Tu ce crezi: sunt periculoși?........
Și totuși li se respectă libertatea. Deh, drepturile omului, treaba cu discriminarea etc.
(Eu aș fi un pic mai rezervat cu drepturile lor privind libertatea, mărturisesc. Dar sunt un individ insignifiant, nu pot influența deciziile ștabilor.)