View Single Post
Vechi 25.08.2013, 15:06:04
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Nu în ultimul rând (de fapt, chiar în primul rând), îi respect foarte mult pe românii din Ardeal pentru consecvența lor în credință. Pe parcursul atâtor secole, acești compatrioți ai noștri au reușit, în ciuda intemperiilor istoriei, să rămână neclintiți în Ortodoxia lor. Fără a avea intenția de a agrava polemicile confesionale de pe forum, cred că este frumos să ne amintim, cu admirație și profund respect, de momentul în care nobilii români ortodocși, având de ales între păstrarea credinței și păstrarea rangului social (în 1366), au preferat să decadă în starea de țărani, poate chiar de iobagi, decât să-și părăsească credința din motive politice. Sigur, au existat și excepții (nu, n-am uitat de familia lui Iancu de Hunedoara...). Repet, am doar intenția de a sublinia consecvența acelor creștini, iar nicidecum de a denigra în vreun fel Biserica occidentală. Acel decret din 1366 a fost emis de către regele Ungariei, așadar Biserica catolică n-a fost responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat.
Dacă asta era ceea ce credeai dumneata referitor la politica anumitor regi maghiari, papaliști, cu ocazia acestui thread și cu ocazia trimiterilor pe care le-am dat, anume la Șerban Papacostea și Ioan-Aurel Pop, ai avut și ai ocazia să înțelegi că catolicismul, sau mai degrabă romanismul la vremea respectivă, a fost destul de implicat în discriminarea și prigonirea românilor de credință răsăriteană, fie prin faptul că catolicii erau capii oculți ai acelor prigoane, fie chiar și numai prin felul în care au profitat de ele, și ar fi profitat și mai mult dacă spre exemplu maghiarii nu ar fi fost puși la respect de români și polonezii de ruși. Biserica Romană este deci direct responsabilă, într-un fel sau altul, de aceste discriminări și priogoane, pentru că ea a fost la originea cruciadei spirituale împotriva orientului unde domina credința răsăriteană, bizantină, iar maghiarii ori polonezii ori ordinele cavalerești nu erau decât, deși și ei evident cu interesele lor politice și economice, mijloace politice, militare pentru atingerea scopurilor imperialiste în plan religios ale papalității romane. Prin urmare, a cunoaște și recunoaște aceste adevăruri istorice nu înseamnă nicidecum vreo denigrare a Bisericii Romane, pentru că am putea vorbi cu adevărat de o denigrare în situația în care adevărul istoric ar fi altul.
Reply With Quote