View Single Post
Vechi 04.09.2013, 13:37:49
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ce spui tu de fapt? Ca oamenii se pot mantui si fara har, de fapt si fara credinta, doar prin cateva fapte. Ar mai fi fost o explicatie, ca harul se poate obtine si din fapte, fara Botez, dar am inteles ca nu aderi la aceasta idee (fiind de fapt o conceptie din pelagianism).
Văd că deși am specificat de mai multe ori, faci ce faci și iar mistifici spusele mele. Am spus de mai multe ori că unii dintre aceia care se află în afara Bisericii Ortodoxe cel puțin vor fi salvați, dacă nu cumva unii dintre ei au fost, sunt și vor fi mântuiți; dar într-o anumită postare am vorbit mai mult de salvare. Când vorbesc despre salvare nu înțeleg unul și același lucru cu mântuirea prin har așa cum o învață Biserica, prin urmare dacă mai continui să semeni această confuzie te consider un om de rea credință, care mistifică în modul cel mai voit și conștient realitatea spuselor mele.

În al doilea rând, nu ai demonstrat cu nimic din Biblie, din Părinți, din Catehism, în afară de câteva citate de la sf Ignatie, că ar scrie undeva negru pe alb, ca o dogmă a Bisericii Ortodoxe, ceea ce susții dumneata, anume că toți aceia care nu sunt botezați în Biserica Ortodoxă vor merge în iad. După cum vezi, mai mult, ești singurul pretins ortodox de aici de pe forum care susține așa ceva, iar dintre sfinți eu personal nu am întâlnit pe altcineva decât pe sf Ignatie să facă acel gende afirmații; după cum vezi atât dumneata, cât și cei pe care te bazezi sunteți într-o foarte suspectă minoritate.

În al treilea rând, oricât te-ai chinuit nu ai reușit să dovedești că harul sacramental ar exista exclusiv în Biserica Ortodoxă, și nu spre exemplu și la autointitulații catolici. Faptul că Biserica Ortodoxă nu recunoaște sau nu recunoaștea sacramentele așa zișilor catolici, nu știu dacă înseamnă la modul absolut că ele nu ar exista ori că nu ar fi valide.

Cu privire la catolici mai există și problema pe care au ridicat-o sedevacantiștii cu privire la invaliditatea unor sacramente ale catolicilor (între care nu intră neapărat și greco-catolicii) după anumite reforme liturgice de după Vatican II.
Reply With Quote