View Single Post
Vechi 06.09.2013, 19:57:13
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Decebal, preotul la hirotonie primeste har, niciodata sa nu mai uiti aceasta.
Nu cred că trebuia să îmi aduceți aminte, că știam și eu asta. Doar că varianta mai completă este că fiecare creștin primește harul Duhului Sfânt la botez și la ungerea cu Duhul Sfânt (primește și prin alte Sfinte Taine și chiar și pe alte căi, dar eu aici vorbesc de pasul inițial); preotul la hirotonie primește doar un surplus de har, și mai exact care are în vedere partea sacramentală a bisericii, și nici harul acela nu îl are deplin precum un episcop.

Citat:
Lucrurile nu trebuie abordate dintr-o "perspectiva mantuitoare" ci trebuie traite in Biserica , cu duhovnicul, practicata credinta , invatata dogma. Nu exista feresti prin care privim din perspectiva mantuitoare.
Ăsta este punctul dumneavoastră de vedere. De fapt vedem bine, cei care avem ochi să vedem, care sunt consecințele altor abordări, greșite în ceea ce privește pregătirea popilor. Dumneavoastră aveți o perspectivă limitată, chiar dacă aveți și parțial dreptate; doar că lucrurile în ceea ce îi privește pe popi, cardinali și clerici sunt puțin mai complicate și asta pentru că Evanghelia este în fapt mai complicată decât vor unii să ne-o tot prezinte și vinde.

Citat:
Adica cabinetul psihologului este o fereastra prin care privim lucrurile din perspectiva mantuitoare. Ei bine atunci de ce nu si cabinetul ginecologului, si cel al medicului de boli interne, dar ce ziceti de cel al chirurgului, sau al cardiologului?
Eu nu am spus așa ceva; când vorbeam despre perspectiva mântuitoare, mă refeream la pregătirea popilor sau clericilor, nu și la acele categorii menționate de dumneavoastră. Și specificam acest lucru în antiteză cu pregătirea care s-a făcut de-a lungul timpului, și care era mai mult dintr-o perspectivă de job, de un loc de muncă popesc, și dintr-o perspectivă de clasă clericalistă, interesată financiar și din punctul de vedere al puterii sociale. Luați și studiați istoria BOR să vedeți pe ce criterii se făceau hirotonii, mai ales la noi la români, și veți vedea că fenomenul nu are aproape nicio tangență cu învățăturile lui Iisus Hristos, ale Sfinților Apostoli și ale Sfinților Părinți; tangențele sunt marginale și se limitează de multe ori la aspecte formale, care nu țin de profunzimea reală a teologiei și spiritualității creștine. Și vedem după 2000 de ani de creștinism în ce hal de "creștinism" se scufundă românașii noștri "ortodocși", fie ei clerici, popi, cardinali sau preoți, fie elemente ale mirului.

Citat:
Legat de anii de studii. (...)
Legat de școala slujitorilor lui Hristos, Hristos a spus foarte clar că acela care vrea să îl urmeze să se lepede de sine, să își ia crucea și să Îl urmeze pe Hristos. Acesta este unul dintre criteriile, printre altele de același gen, după care trebuia făcută selecția slujitorilor; de aceea atunci când Biserica a instaurat anumite reguli, folosindu-se în special de niște pericope din epistolele pastorale, fără a le integra mai larg în întreaga învățătură a Noului Testament, a comis greșeli, vizibile de altfel, greșeli care au dus la selecția pe criterii insuficiente și de multe ori nerelevante pentru un adevărat creștinism. Pentru mulți creștini ar fi de mirare, mai ales din perspectiva bunei lor credințe, însă cei care și-au stabilit regulile, concretizate în canoane, au fost episcopii iar ei practic nu au făcut decât să altereze, să se abată de la adevărata regulă evanghelică, pentru a își instaura un creștinism după chipul și asemănarea lor, pentru care au stabilit canoane, care chipurile, după opinia diverșilor "înțelepți", ar fi infailibile și de nemutat. Degringolada în care se află creștinismul ortodox la ora actuală se datorează exact conducătorilor din vechime și de azi ai Bisericii și unora dintre canoanele pe care ei le-au compus, dar prin care au falsificat adevărata Evanghelie a lui Iisus Hristos și au cerut apoi o ascultare extrem de strictă, de parcă ar fi niște Dumnezei pe pământ. Unele dintre canoane, stabilite de baștanii bisericii pentru ca să le meargă lor și întreprinderii lor bine, au determinat și determină în continuare, trecând peste cazurile de simonie și șpăguială, selecții greșite, inadecvate de multe ori, ierarhii răsturnate, datorită criteriilor care sunt insuficiente în raport cu adevăratele exigențe ale Evangheliei, iar mai departe formarea și selectarea defectuoasă a preoților, prin care s-au făcut mari abateri de la adevărata Evanghelie și de la adevărul evangheliei, mergându-se mai mult într-un stil formalist și ritualist, au dus la consecințe pe care le vedem și azi asupra credincioșilor simpli, mirenilor. Cum spunea cineva, "peștele de la cap se împute", și numai slugărnicia și obediența oarbă și lipsită de lumină și discernământ, precum și reaua credință și interesele acestei lumi căzute îi opresc pe creștini în general de la a înțelege și a accepta care este de fapt adevărul; asta ca să nu mai pomenim și de frica instaurată în biserică și de lașitatea în general a oamenilor, care preferă să trăiască, în meschinăria și micimea lor sufletească, o viață de compromis și de "târâtoare" umane, decât o viață de demnitate și de verticalitate creștină, hristică, inspirată de Duhul Sfânt. Iar clericii au dovedit și dovedesc în continuare că au știut și știu să se folosească de astfel de lucruri pentru a își impune sistemul lor care a avut și are în realitate prea puțin în vedere mântuirea și dezvoltarea spirituală și morală a oamenilor, și prea mult interesele lumești personale și de clasă ale exploatatorilor ecleziali. Acesta este adevărul! (expus foarte sumar, se înțelege)
Reply With Quote