Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
,,Opera de închegare a sufletului românesc într-un tot unitar nu se poate desăvârși din cauza ambițiilor politice necugetate și a inerției condamnabile, de oare dau dovadă intelectualii.Și când rostesc cuvântul „intelectuali” nu mă refer la indivizii, care-și revendică acest titlu în baza unei sarbede diplome purtată în fund de buzunare, ci îmi îndrept gândul către acele elemente admirabile ale vieții noastre cărturărești — desprinse din cercul vițios al pedanteriei sau al încrederii în sine prea mult.
„Intelectual” în înțelesul etic al cuvântului este ceva mai mult decât trepăduș politic. “Intelectual” în înțelesul național al cuvântului este categorie opus noțiunii de „înstrăinare” sau „necinste”. Sub acest raport coeficientul numeric al „adevăraților intelectuali” este foarte scăzut”.Ieșit de pe băncile universității, tânărul titrat își croește planuri uriașe de viitor — nesocotind întru totul realitățile vii întâlnite la tot pasul. De aceea , ciocnirea lui cu greutățile vieții îi distrug iluziile — făcând din el un sceptic, un nemulțumit — și mai apoi un „închinător la arginți”.Mentalitatea, deci i s-a pervertit. Apucat pe drumul abzicerii de la comandamentele conștiinței, intelectualul își făureșe drept țintă supremă a vieții lui — banul. Conștiință, caracter, cinste — toate sunt de vânzare la intelectualul schimbat astfel spiritualicește.
Și din acest punct de vedere străinul profită. Cu monedă sunătoare el împânzește toate administrațiile publice, îmbrobodește simțământul național și narcotizează sistematic simțurile rațiunii intelectualului — pus în locuri de conducere a mecanismului atât de complicat, care este Statul. Cu această monedă blestemată străinul slăbește temeliile Statului național, împiedecând unificarea sufletească într’un tot armonic.Iar domnul „intelectual ” privește nepăsător la surparea progresivă a clădirii nației românești. In fața planului infernal de slăbire a încheeturilor etnice românești, „intelectualul ” are datoria să iasă din amorțeală.
Crescut în crezul ideei naționale și al adevăratei iubiri de legea strămoșească, „domnul intelectual ” trebue să lucreze fără obosire la întărirea sufletului și ființei românești.Declarațiile sale sentimentale, uneori chiar patetice , la zile de praznic, nu au nici o valoare atâta timp — cât faptele n-au dovedit mărturia dreaptă a vorbelor.Simțământul de „cinste ” și „omenie” trebuie înscăunat la loc de frunte — iar nu ca acum, când asemenea idei stârnesc zâmbetul compătimitor al celor tociți în rele.
„Solidaritatea națională ” întemeiată pe adevărurile organice ale nației să călăuzească pașii conștiinței fiecărui intelectual român.Nu servirea intereselor străine, protivnice vieții conștiente în cadrul de stat național, ci ajutarea reciprocă a fratelui de acelaș sânge ne va duce la izbândirea idealului, scump tuturor."(Nae Ionescu despre datoria intelectualilor,in ,,Infratirea romaneasca" in anul 1930)
|
Drept sa-ti spun, nu am replica!
Primul cuvant care mi-a venit in minte, ca replica la replica ta, a fost: "touche!"
Da, discursul citat de tine m-a atins. Placut.
Recunosc, daca nu ai fi scris de unde ai citat si cand a fost publicat articolul as fi putut sa jur ca este o analiza a prezentului.
Recunosc, starea de atunci a natiunii este identica celei de acum si asa va fi pana in ziua de apoi... Iar noi, unii dintre noi, si cei de dupa noi ne vom zbuciuma cautand solutii si visand la cum ar trebui sa fie si nu este. Din pacate un asemenea discurs tinut acum ar fi etichetat ca demagogie.
Recunosc, mi-a placut foatre mult cum m-ai contrazis. Frumos!