Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.09.2013, 12:04:33
Pelerin spre Rasarit
Guest

Arrow Ce v-ar raspunde,din istorie,profesorul Nae Ionescu

Citat:
În prealabil postat de Mena59 Vezi mesajul
E frumos tare cum ne-ai reamintit din istoria Romaniei de epoca aceea de mare cultura si patriotism. Dar sa nu visam la ce a fost si nu mai este. Sa nu ramanem ancorati in trecut ca nu ne este de ajutor. Realitatea noastra este alta, de alta natura. Avem nevoie de mult discernamant in actiunile noastre viitoare
,,Opera de închegare a sufletului românesc într-un tot unitar nu se poate desăvârși din cauza ambițiilor politice necugetate și a inerției condamnabile, de oare dau dovadă intelectualii.Și când rostesc cuvântul „intelectuali” nu mă refer la indivizii, care-și revendică acest titlu în baza unei sarbede diplome purtată în fund de buzunare, ci îmi îndrept gândul către acele elemente admirabile ale vieții noastre cărturărești — desprinse din cercul vițios al pedanteriei sau al încrederii în sine prea mult.

„Intelectual” în înțelesul etic al cuvântului este ceva mai mult decât trepăduș politic. “Intelectual” în înțelesul național al cuvântului este categorie opus noțiunii de „înstrăinare” sau „necinste”. Sub acest raport coeficientul numeric al „adevăraților intelectuali” este foarte scăzut”.Ieșit de pe băncile universității, tânărul titrat își croește planuri uriașe de viitor — nesocotind întru totul realitățile vii întâlnite la tot pasul. De aceea , ciocnirea lui cu greutățile vieții îi distrug iluziile — făcând din el un sceptic, un nemulțumit — și mai apoi un „închinător la arginți”.Mentalitatea, deci i s-a pervertit. Apucat pe drumul abzicerii de la comandamentele conștiinței, intelectualul își făureșe drept țintă supremă a vieții lui — banul. Conștiință, caracter, cinste — toate sunt de vânzare la intelectualul schimbat astfel spiritualicește.

Și din acest punct de vedere străinul profită. Cu monedă sunătoare el împânzește toate administrațiile publice, îmbrobodește simțământul național și narcotizează sistematic simțurile rațiunii intelectualului — pus în locuri de conducere a mecanismului atât de complicat, care este Statul. Cu această monedă blestemată străinul slăbește temeliile Statului național, împiedecând unificarea sufletească într’un tot armonic.Iar domnul „intelectual ” privește nepăsător la surparea progresivă a clădirii nației românești. In fața planului infernal de slăbire a încheeturilor etnice românești, „intelectualul ” are datoria să iasă din amorțeală.

Crescut în crezul ideei naționale și al adevăratei iubiri de legea strămoșească, „domnul intelectual ” trebue să lucreze fără obosire la întărirea sufletului și ființei românești.Declarațiile sale sentimentale, uneori chiar patetice , la zile de praznic, nu au nici o valoare atâta timp — cât faptele n-au dovedit mărturia dreaptă a vorbelor.Simțământul de „cinste ” și „omenie” trebuie înscăunat la loc de frunte — iar nu ca acum, când asemenea idei stârnesc zâmbetul compătimitor al celor tociți în rele.

„Solidaritatea națională ” întemeiată pe adevărurile organice ale nației să călăuzească pașii conștiinței fiecărui intelectual român.Nu servirea intereselor străine, protivnice vieții conștiente în cadrul de stat național, ci ajutarea reciprocă a fratelui de acelaș sânge ne va duce la izbândirea idealului, scump tuturor."(Nae Ionescu despre datoria intelectualilor,in ,,Infratirea romaneasca" in anul 1930)
Reply With Quote
Vechi 14.09.2013, 20:50:19
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
,,Opera de închegare a sufletului românesc într-un tot unitar nu se poate desăvârși din cauza ambițiilor politice necugetate și a inerției condamnabile, de oare dau dovadă intelectualii.Și când rostesc cuvântul „intelectuali” nu mă refer la indivizii, care-și revendică acest titlu în baza unei sarbede diplome purtată în fund de buzunare, ci îmi îndrept gândul către acele elemente admirabile ale vieții noastre cărturărești — desprinse din cercul vițios al pedanteriei sau al încrederii în sine prea mult.

„Intelectual” în înțelesul etic al cuvântului este ceva mai mult decât trepăduș politic. “Intelectual” în înțelesul național al cuvântului este categorie opus noțiunii de „înstrăinare” sau „necinste”. Sub acest raport coeficientul numeric al „adevăraților intelectuali” este foarte scăzut”.Ieșit de pe băncile universității, tânărul titrat își croește planuri uriașe de viitor — nesocotind întru totul realitățile vii întâlnite la tot pasul. De aceea , ciocnirea lui cu greutățile vieții îi distrug iluziile — făcând din el un sceptic, un nemulțumit — și mai apoi un „închinător la arginți”.Mentalitatea, deci i s-a pervertit. Apucat pe drumul abzicerii de la comandamentele conștiinței, intelectualul își făureșe drept țintă supremă a vieții lui — banul. Conștiință, caracter, cinste — toate sunt de vânzare la intelectualul schimbat astfel spiritualicește.

Și din acest punct de vedere străinul profită. Cu monedă sunătoare el împânzește toate administrațiile publice, îmbrobodește simțământul național și narcotizează sistematic simțurile rațiunii intelectualului — pus în locuri de conducere a mecanismului atât de complicat, care este Statul. Cu această monedă blestemată străinul slăbește temeliile Statului național, împiedecând unificarea sufletească într’un tot armonic.Iar domnul „intelectual ” privește nepăsător la surparea progresivă a clădirii nației românești. In fața planului infernal de slăbire a încheeturilor etnice românești, „intelectualul ” are datoria să iasă din amorțeală.

Crescut în crezul ideei naționale și al adevăratei iubiri de legea strămoșească, „domnul intelectual ” trebue să lucreze fără obosire la întărirea sufletului și ființei românești.Declarațiile sale sentimentale, uneori chiar patetice , la zile de praznic, nu au nici o valoare atâta timp — cât faptele n-au dovedit mărturia dreaptă a vorbelor.Simțământul de „cinste ” și „omenie” trebuie înscăunat la loc de frunte — iar nu ca acum, când asemenea idei stârnesc zâmbetul compătimitor al celor tociți în rele.

„Solidaritatea națională ” întemeiată pe adevărurile organice ale nației să călăuzească pașii conștiinței fiecărui intelectual român.Nu servirea intereselor străine, protivnice vieții conștiente în cadrul de stat național, ci ajutarea reciprocă a fratelui de acelaș sânge ne va duce la izbândirea idealului, scump tuturor."(Nae Ionescu despre datoria intelectualilor,in ,,Infratirea romaneasca" in anul 1930)
Drept sa-ti spun, nu am replica!
Primul cuvant care mi-a venit in minte, ca replica la replica ta, a fost: "touche!"
Da, discursul citat de tine m-a atins. Placut.
Recunosc, daca nu ai fi scris de unde ai citat si cand a fost publicat articolul as fi putut sa jur ca este o analiza a prezentului.
Recunosc, starea de atunci a natiunii este identica celei de acum si asa va fi pana in ziua de apoi... Iar noi, unii dintre noi, si cei de dupa noi ne vom zbuciuma cautand solutii si visand la cum ar trebui sa fie si nu este. Din pacate un asemenea discurs tinut acum ar fi etichetat ca demagogie.
Recunosc, mi-a placut foatre mult cum m-ai contrazis. Frumos!
Reply With Quote
Vechi 14.09.2013, 21:34:05
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Frumos dar trist nu?Mai bine era sa aveti dvs dreptate si acel discurs sa fi fost doar o severa avertizare din trecut,nu o eterna certitudine.Mai am si altele dar pana si Socrate si-a baut cupa cu otrava cu inghitituri mici :) Imi vin mereu in cap,in momentele de tristete,niste cuvinte,intr-un moment de tristete si mai mare,ale lui Petre Tutea dar mi-am promis sa nu le scriu aici ca sa nu fug(inca)cu Vlad in munti :)
Reply With Quote
Vechi 14.09.2013, 21:40:34
VladCat
Guest

Implicit

link eliminat
Reply With Quote
Vechi 15.09.2013, 14:12:18
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Frumos dar trist nu?Mai bine era sa aveti dvs dreptate si acel discurs sa fi fost doar o severa avertizare din trecut,nu o eterna certitudine.Mai am si altele dar pana si Socrate si-a baut cupa cu otrava cu inghitituri mici :) Imi vin mereu in cap,in momentele de tristete,niste cuvinte,intr-un moment de tristete si mai mare,ale lui Petre Tutea dar mi-am promis sa nu le scriu aici ca sa nu fug(inca)cu Vlad in munti :)
Da, foarte frumos... dar la trecut. In prezent este doar trist.
Am citit si cele scrise de VladCat. Aveti acelasi mod inalt oratoric de a va exprima si acesta imbinat cu citatele minunate care vin sa sustina afirmatiile voastre au avut un efect bun asupra mea.
Mi s-a parut ca Vlad a spus cam ceea ce am spus si eu in cuvintele mele saracacioase. Sper sa nu par prea ingamfata si ma sa scuze Vlad daca ma insel.
Admir felul in care m-ai contrazis dar voi continua sa cred ca am dreptate.
Socrate a spus tot ce avea de spus. A baut cucuta dar tot nu a tacut ci printre inghitituri a multumit zeului medicinei pentru ca odata cu inghitirea otravii sufletul lui se va vindeca de legatura cu trupul.
Spuneti ce aveti de spus, oameni buni, voi, cei care aveti ceva de spus. Vanitosii va vor ocara oricum, fie de veti zice, fie de veti tacea.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 10:54:06
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Din pacate, desi poporul roman are si calitati certe (ospitalitatea, inventivitatea, o fire mai calda, mai vesela, etc) totusi are si unele defecte! Aici ar fi cea mai mare problema- in sensul de a schimba o anumita mentalitate ce incurajeaza lenea, invidia (cunoscutul proverb romanesc "sa moara si capra vecinului"), ciubucul si spaga (desi probabil mostenite de la turci, astazi cred ca mai mare spaga si ciubuc exista in sistemul de stat din Romania chiar decat cel din Turcia!) si "munca"" facuta in stilul "las-o ba ca merge asa""!
Intai sa reusim sa schimbam aceste aspecte paguboase din mentalul colectiv (si asta depinde exclusiv de noi ca popor- nici UE si nimeni altcineva nu poate face asta in locul nostru!), si apoi putem discuta de agricultura, industrie, transporturi, educatie, sanatate, etc!
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 15:08:03
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Florin schimbarea mentalului colectiv este unul dintre cele mai dificile si complicate mecanisme.Sunt multi factori si multe elemente care actioneaza intrepatrunse sau in conflict si,in general,exceptand evenimente radicale,vorbim pe de un mecanism ce se intinde pe mari durate de timp.Analiza acestui proces este atat de complicata,si cu atat de multe variabile si ipoteze,incat este inutil sa intram in detalii mult prea aprofundate.Mihai Eminescu spunea asa:

Civilizatia noastra se incepe oarecum din nou si din fundament cu orice generatie noua care,daca nu este silita a repeta anevoioasele cercetari,facute de parinti,totusi trebuie sa-si castige prin propria memorie si judecata cunostiintele lor.Introducand legile cele mai frumoase si mai perfecte intr-o tara cu care nu se potrivesc duci societatea de rapa,oricat de curat ti-ar fi cugetul si buna inima"

Numai bine,finis origine pendet.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 15:16:13
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit parere !

Schimbarea mentalitatii trebuie facuta in scoala !!!

Scoala romaneasca trebuie sa copieze un sistem de educatie germanic, de la A la Z !

Pe noi,pe romani,numai alianta cu cultura germana ne-a mai scos din ... ( ) , noroi !!!

Sa ne aducem aminte de regalitatea hohenzolleri-lor,si de perioada interbelica cu fenomenul legionar si nationalist !!!

Numai acceptarea sociala a unor forme germanice,pastrandu-ne insa fondul spiritual ortodox,ne-ar putea salta din mocirla morala actuala !
Reply With Quote
Răspunde