View Single Post
Vechi 20.09.2013, 21:48:09
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Îți reamintesc, dincolo de graba către pomenirea psihologiei (pe care, fenomenologic și atât, nu o contest), de pomenirea Harului Duhului Sfânt.

Nu orice psihologie este Biserică.
Are și iadul, ohoooo, psihologia lui. Și încă cum!...........

Credința nu poate fi redusă la o repetare analitică etc.
Credința e și străpungere, frate, prin Duhul.
Iar unde e străpungere, credința saltă sus, cu zvâc de pocăință. Și celelalte........
"Har" / "Duh" / "Sfant" - sant in primul rand grafii care induc sonoritati internalizate, intelese pe baza unei instruiri prealabile ("programari").

Fara initierea mintii in sensul lor (descrieri/definitii care fac apel la experiente palpabile, mundane) - nu pot fi interpretate.

Acestea evoca de la persoana la persona, anumite forme de reprezentari mentale (functie de nivelul de instruire), tipare cu incarcaturi emotionale.

"Iad" - urmeaza aceeasi logica, acelasi flux psihologic.

Nu am afirmat ca prin credinta se intelege o "repetare analitica". Este un nonsens.

Am spus ca este o "validare analitica" repetata - o validare rezultata in urma unui proces analitic - de comparatie, evaluare si concluzionare.

De exemplu:

Proces analitic

Comparatia Dumnezeu - Creatie:
"Dumnezeu a creat totul."
(Dumnezeu cauza a Creatiei.)

Concluzionare:
Pentru ca a creat Totul... este Atotputernic.

Repetare:
"Cred intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul,
Facatorul cerului si pamantului....
"

Daca ar exista ceva ce nu ar fi fost creat de El, atotputernicia Lui poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Repetarea cristalizeaza credinta, o face puternica.

Cuvintele virtualizeaza Realitatea, pe care o exprima intr-un mod fractionat / fragmentat sub forma unui sir de constructii mentale.

Avem nevoie sa intelegem Cuvantul cuvintelor care exprima/este Realitatea in integralitatea ei, fara distorsiuni si trunchieri.

Sa ne unim cu El.

Last edited by florin.oltean75; 20.09.2013 at 22:18:12.
Reply With Quote