Citat:
În prealabil postat de iliegh
Daca imi mai permiti o singura observatie.
Daca as fi acum in locul tau, si daca tot veni vorba de creier, as pune o intrebare care pe mine m-ar incuia, si la care nu vad o solutie logica.
O pun eu in locul tau.
Daca toate procesele psihice sunt perceptii si prelucrari ale acestora, cum deosebeste creierul uman starea de bine de starea de rau ?
Adica, ca s-o scurtez, o retea neuronala invata orice (sa se miste, sa scoata suntete,sa numere, etc) numai daca o inveti, adica numai daca ii spui in mod repetat ca e bine sau nu e bine - se cheama antrenare). Ea poate sa devina inteligenta si sa invete singura dupa aceea.
Revenind la creier, nu stiu cum acesta poate sa catalogheze o perceptie in bine sau rau. Ca nu are nici un motiv. Daca as sti, as face roboti inteligenti maine.
Pentru Ilie, ca sa traduc, cand mama ta te-a batut primele dati cand erai mic si mucos, de unde ai stiut ca acea bataie era de rau? Din durere ? De unde a stiut creierul tau ca lovitura doare ? A durea este tot o perceptie, de unde a stiut creierul s-o catalogheze nasoala.
|
Ilie, întrebarea ta îmi place foarte mult, e una dintre cele pe care le discutam cu prietenii și colegii din neuroștiințe, la conferințele studențești de la Cluj, Ilieni etc. La cele de Cognitivă, mă refer, unde rețelele neuronale erau o pasiune frumoasă pentru toți, inclusiv pentru mine (atât cât mă pricepeam ca psiholog).
Dar de-o vreme, după multe războaie sufletești, am renunțat să mă mai cufund în frumusețile psihologiei și ale științelor cognitive. Mi-am făcut treaba, destul de onorabil, e de ajuns. Dacă aș mai avea câteva vieți, ei bine una mi-aș dedica-o neuroștiințelor. O spun cu mâna pe inimă. Dar am doar o viață și... știu eu dacă mâine voi mai fi ...în rețea?...:))
O să cuget totuși la ce m-ai întrebat deși, zău, genul ăsta de dilemă ar merita dezbătută între noi, în baza brumei de cunoștințe care mi-o mai fi rămas prin sinapse, însă în afara forumului - unde e normal să căutăm tangența cu viața de credință (tu în felul tău, eu ca om creștin).
P.S. Îmi place extraordinar de mult că pui accent pe observație. Nu te supăra că-ți spun, dar acesta e un dar mare de la Dumnezeu pe care tu îl prețuiești, ce-i drept, însă nu arăți deocamdată recunoștință pentru Cel Care ți l-a oferit.... Te cam lauzi cu el, în sensul că îți atribui observația ca pe un merit...
Totuși, eu te încurajez cu tărie să observi în continuare! Du până la capăt, până în pânzele albe observația cu tot ce presupune ea (procesări, ecouri emoționale, fapte etc.). Cu vremea va ieși ceva bun de aici, foarte bun. Așa cred eu, ca unul care am fost foarte harnic în ale observației sistematice ani și ani, într-o vreme lăudîndu-mă ca și tine cu asta...:) Dă-i bice! Observă și cugetă. Eu unul îți țin pumnii și, ca rugăminte, mai zi și nouă ce și cum observi!...:)