Citat:
În prealabil postat de catalin2
Asa este, dar asta ar trebui sa se intample inainte de Sfanta Taina a Cununiei, la care trebuie sa participe doi credinciosi. Pana la urma un ateu e, zic eu, mai departe de credinta decat un catolic sau din alt cult. Numai un aspect, daca persoana respectiva nu s-a spovedit si impartasit niciodata pana la cununie cum se poate face slujba? Un ateu nu ar avea probleme nici sa se impartaseasca, de exemplu, asta nu insemana ca preotul il poate impartasi daca nici macar nu e credincios.
|
Ateul a fost impartasit la botez si poate cand era mic, si il ducea mama sau bunica. Chestiunea e ca un ateu care isi iubeste sotia ortodocsa, poate accepta sa primeasca Taina Cununiei si nici nu isi impiedica sotia sa mearga la slujba sau/si sa se roage. Canoanele, din cate stiu eu, nu opresc un om botezat ortodox, dar ateu, sa se primeasca Taina Cununiei de dragul partenerului credincios, insa opresc casatoriile mixte, intre alte religii. Dupa cum am spus, cazuri au fost destule in care, ateul s-a dat dupa cel credincios, chiar daca la inceputul casatoriei nu credea in nimic. Important este ca are botezul ortodox si poate si impartasaniile de cand era mic. Ateii deobicei stau departe de Biserica, nu se impartasesc si asa. In schimb, am auzit de protestanti care s-au suparat ca nu se pot impartasii la ortodocsi. Oricum, un preot nu impartaseste asa, pe oricine, ci doar daca l-a spovedit si il cunoaste.
Un Parinte a spus ca e mai greu sa aduci la Ortodoxie un om cu invatatura gresita despre crestinism, decat un pagan. Apoi, nu stiu cat de apropriat poate fi un ortodox practicant de un baptist practicant.
In fine, asta e parerea mea.