Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2013, 21:09:55
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asa este, dar asta ar trebui sa se intample inainte de Sfanta Taina a Cununiei, la care trebuie sa participe doi credinciosi. Pana la urma un ateu e, zic eu, mai departe de credinta decat un catolic sau din alt cult. Numai un aspect, daca persoana respectiva nu s-a spovedit si impartasit niciodata pana la cununie cum se poate face slujba? Un ateu nu ar avea probleme nici sa se impartaseasca, de exemplu, asta nu insemana ca preotul il poate impartasi daca nici macar nu e credincios.
Ateul a fost impartasit la botez si poate cand era mic, si il ducea mama sau bunica. Chestiunea e ca un ateu care isi iubeste sotia ortodocsa, poate accepta sa primeasca Taina Cununiei si nici nu isi impiedica sotia sa mearga la slujba sau/si sa se roage. Canoanele, din cate stiu eu, nu opresc un om botezat ortodox, dar ateu, sa se primeasca Taina Cununiei de dragul partenerului credincios, insa opresc casatoriile mixte, intre alte religii. Dupa cum am spus, cazuri au fost destule in care, ateul s-a dat dupa cel credincios, chiar daca la inceputul casatoriei nu credea in nimic. Important este ca are botezul ortodox si poate si impartasaniile de cand era mic. Ateii deobicei stau departe de Biserica, nu se impartasesc si asa. In schimb, am auzit de protestanti care s-au suparat ca nu se pot impartasii la ortodocsi. Oricum, un preot nu impartaseste asa, pe oricine, ci doar daca l-a spovedit si il cunoaste.

Un Parinte a spus ca e mai greu sa aduci la Ortodoxie un om cu invatatura gresita despre crestinism, decat un pagan. Apoi, nu stiu cat de apropriat poate fi un ortodox practicant de un baptist practicant.

In fine, asta e parerea mea.

Last edited by Parascheva16; 04.10.2013 at 21:14:54.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2013, 21:10:47
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

"[...]
În Anglia, văd că tot mai multe perechi de tineri (pe care nu eu i-am povățuit să facă așa!), când doresc să pună început relației lor, fac o spovedanie generală și pășesc împreună spre căsătorie în rugăciune și în curăție. Iar roadele, din câte aud la spovedanie, sunt extraordinare, de necrezut! De pildă, a venit la mine o fată, una dintre persoanele care au făcut așa, și mi-a spus: "La biserică, în timpul Tainei Cununiei, nu mai simțeam pâmăntul sub picioare." Atât ea, cât și soțul său au primit un așa har, încât nu puteau să-l pună în cuvinte! Harul pe care, în chip firesc, preoții îl trăiesc la Taina Hirotoniei, iar monahii la depunerea făgăduințelor călugărești este același cu harul ce lucrează în Taina Cununiei - și e păcat să prinzi o asemenea comoară. Mai cunosc un caz, când un tată a adus la biserică două mirese, două fiice, pentru că se căsătoreau în același timp, cu doi băieți, iar toată adunarea vărsa lacrimi - de bucurie, nu de tristețe, și nu cred că din pricini psihologice, ci pentru că oamenii simțeau că acele mirese erau la fel de neprihănite ca și veșmintele lor de la intrarea în biserică. Și mai sunt multe astfel de exemple... [...]"

Arhimandritul Zaharia de la Essex, Familia Ortodoxa, nr.1 2013.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2013, 22:45:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Un Parinte a spus ca e mai greu sa aduci la Ortodoxie un om cu invatatura gresita despre crestinism, decat un pagan.
Asa este, dar asta e altceva. Sfanta Taina a cununiei se face intre doi robi ai lui Dumnezeu, nu poate fi intre un rob si un hulitor. Botezul nu are importanta daca acela e ateu apoi. Altfel nu e diferita cu prea multe de casatoria civila. Am citit ca inainte nu se tinea o slujba speciala, erau casatoriti cand se Impartaseau.
Desigur, alta e situatia cand acel ateu doreste sa isi vina in fire si sa devina ortodox. Si eu am fost agnostic/ateu.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2013, 22:39:11
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Ateul a fost impartasit la botez si poate cand era mic, si il ducea mama sau bunica. Chestiunea e ca un ateu care isi iubeste sotia ortodocsa, poate accepta sa primeasca Taina Cununiei si nici nu isi impiedica sotia sa mearga la slujba sau/si sa se roage.
Teoretic.
In practica, cred ca sunt cazuri f. rare.
E ca si cand ai spune ca poti fi racit bocna dar sa nu ai nici un simptom.

Citat:
Canoanele, din cate stiu eu, nu opresc un om botezat ortodox, dar ateu, sa se primeasca Taina Cununiei de dragul partenerului credincios, insa opresc casatoriile mixte, intre alte religii.
Probabil nu s-au gandit ca ceva de bun simt va trebui candva, pentru unii, reglementat in mod expres..

Citat:
Dupa cum am spus, cazuri au fost destule in care, ateul s-a dat dupa cel credincios, chiar daca la inceputul casatoriei nu credea in nimic.
Teoretic, la fel se poate intampla si cu cel de alta religie.
Dar e mai bine sa se intample inainte.

Citat:
Important este ca are botezul ortodox si poate si impartasaniile de cand era mic.
Important pentru ce? Pentru atat, nu va primi mantuirea.

Citat:
Ateii deobicei stau departe de Biserica, nu se impartasesc si asa. In schimb, am auzit de protestanti care s-au suparat ca nu se pot impartasii la ortodocsi.
Asta il poate face pe protestant sa-si puna niste semne de intrebare.
NU si pe ateu, care are deja toate raspunsurile (crede el).

Citat:
Oricum, un preot nu impartaseste asa, pe oricine, ci doar daca l-a spovedit si il cunoaste.
Nu generaliza o experienta f. particulara.

Citat:
Un Parinte a spus ca e mai greu sa aduci la Ortodoxie un om cu invatatura gresita despre crestinism, decat un pagan.
Un ateu nu este un pagan.
Pacat ca nu te-ai prins de asta pana acum.
Daca un neoprotestant are o parte din invatatura despre Dumnezeu gresita, ateul o are toata.

Citat:
Apoi, nu stiu cat de apropriat poate fi un ortodox practicant de un baptist practicant.
Nu subestima niciodata subiectivismul uman.
Nu s-a vorbit pana acum cat de puternica este "dragostea" dintre oameni, incat ar putea si trebuie sa prevaleze fata de dragostea care o are fiecare fata de (D/d)umnezeul sau?