Un ucenic al părintelui ne-a povestit:
„În vara anului 1997 a vizitat mănăstirea un grup de ofițeri de la Armată, care au dorit să-l vadă și pe părintele Cleopa.
Părintele i-a primit și le-a vorbit în fața chiliei, dar mulți dintre ei râdeau, glumeau, vorbeau ironic. Stând lângă părintele și văzându-i cum se comportau, m-am tulburat și i-am șoptit:
- Prea Cuvioase, veniți în chilie că sunteți obosit și vedeți că nu-i interesează ce vorbiți.
- Ei, lasă, mai stau. Poate se va folosi vreunul.
Așa că a rămas până când s-au hotărât ofițerii să plece de bună voie, deși nu au încetat cu glumele și vorbele ironice.
Rămas singur cu părintele, l-am întrebat:
- Părinte Cleopa, de ce ați stat așa mult de vorbă cu ei? Nu i-ați văzut cum se comportau?
- Poate unul dintre ei va rămâne cu ceva, mi-a răspuns părintele, dar atunci nu am înțeles ce vrea să spună.
Într-o Duminică dimineața vine la chilia părintelui un domn și-mi spune că el este din orașul B. și în urmă cu vreo două săptămîni a fost aici împreună cu un grup de ofițeri de la Armată, iar acum ar dori să vorbească personal cu părintele Cleopa, care l-a și primit în chilia sa.
Abia atunci mi-am dat seama că părintele știa pentru cine vorbește atunci și nu-l deranja faptul că ceilalți ofițeri glumeau și erau ironici, căci și un singur suflet e mai scump decît toată lumea“.
(Părintele Cleopa, Mânca-v-ar Raiul, Tipografia Multiprint, Iași, 2002, pp. 155-156)