Acuma am constatat incompatibilitatea topicului meu cu categoria forumului (Postul in ...), rog un moderator sa il mute la categoria potrivita!
Citat:
În prealabil postat de antoniap
Desigur.
|
Multumesc pentru raspunsuri!
Sursa:
http://www.crestinortodox.ro/religie...oxe-69334.html
"In isihasm s-au format mai multe metode cu ajutorul carora se poate ajunge la rugaciunea curata sau mintala.
Amintim mai intai metoda Sf. Simion Noul Teolog cunoscuta sub numele : "Metoda sfintei rugaciuni si atentii" ...
In aceasta metoda Sf. Simion deosebeste trei feluri de rugaciuni...
Primele doua metode sunt calificate ca necorespunzatoare intrucat duc la ratacire si amagire. Numai al treilea fel de rugaciune este singurul care duce la vederea luminii dumnezeiesti si aceasta este metoda propriu zisa....
Al treilea fel de rugaciunea incepe numai dupa ce inima a fost curatita de patimi...
...realizarii rugaciunii curate, adica a coborarii mintii in inima. Aceste mijloace nu mai sunt necesare in gradul al patrulea de rugaciune, adica atunci cand s-a ajuns la starea de concentrare in inima dintr-odata. ..."
In ortodoxism exista o mare bariera catre accesul la isihasm, anume: nepatimirea.
Dupa cum se vede, dintre cele 3 metode ale Sf. Simion Noul Teolog, doar cea de a treia e considerata valida, DAR si acesta e conditionat de starea de napatimire necesara individului.
Parintele Cleopa, de asemenea conditioneaza accesul la contemplatia naturala in duh, adica de fapt la cea mai banala dintre contemplatii, asezant inaintea treptei contemplatiei naturale in duh, treapta nepatimirii.
Eu nu am intalnit inca un om care sa corespunda "nepatimirii", in situatii potrivite toti se manifesta ca niste patimitori si atunci, unde e accesul?
Sau poate nu inteleg eu la ce anume se refera nepatimirea.
Consider nepatimirea a avea grade de comparatie, o consider spectrala; cat de nepatimitor trebuie sa fie cineva pentru a avea acces la isihasm, la contemplatie naturala in duh, dar cat de nepatimitor trebuie sa fie pentru a avea acces la marele dar al preotiei si puterilor harice pe care le presupune aceasta?