Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Am spus că, în opinia mea, pregătirea teologică este mai importantă decât poziția ierarhică în Biserică!
Nu am spus că între părintele meu duhovnicesc și un teolog mai bine pregătit l-aș prefera pe acel teolog, indiferent de viața lui duhovnicească, ci am afirmat că l-aș prefera pe un părinte profesor teolog cultivat în locul unui episcop mai puțin cultivat teologic.
Deci, discuția nu am pus problema de a considera cultura teologică (în sens academic) mai presus de relația cu Dumnezeu, ci comparația era între pregătirea teologică și funcția ierarhică în Biserică.
Acum sper că m-am exprimat mai clar.
Doamne ajută!
|
La multi ani si tie.
Nu stiu daca este corect asta ca generalizare.
Depinde despre ce este vorba si de nivelul persoanelor in cauza. Daca este vroba de o hotarire sa-i zicem pastorala, episcopul (daca este un adevarat episcop cu inima) va tine seama in hotaririle lui de cei pe care ii pastoreste, si poate va lua o hotarire pe care altcineva, oricat de bine pregatit ar fi dpdv teologic, nu este in pozitia sa o aprecieze la justa valoare. Sigur, daca acesta are oarecare smerenie, va intelege asta si nu se va opune unui astfel de episcop.
Cred ca fiecare vorbim gandindu-ne la experienta personala. Eu, cum spuneam, am cunoscut si cazul contrar (episcop foarte teolog insa caruia i-as acorda mai putina incredere decat altora, indiferent de cata teologie stiu)
Problema este ca sunt multi factori.
Pana la urma, revenim la aceeasi idee: ca trebuie sa ne dezvoltam discernamantul (dreapta socotinta, trezevia) ca sa putem sa vedem pe cine este bine sa urmam in fiecare situatie.