View Single Post
Vechi 04.01.2014, 14:12:03
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu stiu ce ai invatat tu la facultate, dar parerile tale sunt deplasate rau.
Da, ai dreptate BOR este forma de organizare a ierarhilor ce reprezinta natiunea romana si locuitorii spatiului cuprins pe teritoriul actual al Romaniei. Si asta ptr ca BOR are episcopi si in afara tarii. In plus, vorbesti de o conventie in denumirea unei tari. Orice tara isi poarta denumirea printr-o conventie. Doar ca locuitorii ei reprezentau o natiune cu mult timp inainte de a formarea statului roman independent. Oricum, revenind la discutia despre BOR.
BOR-ul reprezinta natiunea romana si locuitorii spatiului cuprins pe teritoriul actual al Romaniei, administrativ, si face parte din Biserica lui Hristos. BOR-ul nu este reprezentat de Sf Sinod sau de clerici. BOR este reprezentat de toti membrii sau si de fiecare in parte. Altfel zis BOR reprezinta cretinta. Tanti Maria care merge la biserica si crede in invataturile Bisericii asa cum au fost formulate la Sinoadele Ecumenice reprezinta credinta.

Inainte sa iti fi dat licenta trebuiau sa e puna sa faci o marturisire de credinta. Si la cum o marturisesti nu trebuiau sa ti-o fi dat.

Vocatia sa ce? Sa inveti lucruri contrare Bisericii, cum ca BOR nu reprezinta credinta?
Reiau aici ceea ce i-am scris ieri dlui Banikka, care a formulat aceeași obiecție ca și dvs la adresa mesajului meu:
În primul rând, în privința existenței creștinismului încă din primele 3 secole în spațiul carpato-danubiano-pontic, sunt întru totul de acord cu dvs. Și eu am convingerea că, la noi, credința creștină a fost propovăduită, pentru prima dată, de către Sf. Ap. Andrei și am cunoștință despre mulți dintre martirii care și-au dat viața pentru Hristos aici (chiar la primul meu examen din anul I de facultate am avut un subiect despre ei și despre dovezile istorice ale vechimii creștinismului din spațiul nostru... și tare mult m-am bucurat!).
Prin urmare, să mă ferească Dumnezeu de a denigra Biserica lui Hristos din spațiul românesc!
Poporul român s-a născut creștin, credința creștină având o importanță fundamentală în etnogeneza românească, alături de factorul etnic (substrat geto-dac, strat latin și adstrat slav).
Ceea ce am scris era un răspuns la afirmația dlui Konijiro, conform căreia BOR - înțeleasă de către domnia sa strict în sens instituțional și așa cum era organizată în perioada comunismului - a reprezentat credința creștină.
De aceea i-am spus că instituțiile eclesiastice fac parte din Biserică atât timp cât asumă Evanghelia lui Hristos, nu reprezintă credința a priori, orice ar fi și orice ar face într-un anumit moment al istoriei.
În plus, n-am denigrat nici ierarhia BOR din perioada comunismului, ci i-am spus dlui Konijiro că afirmația domniei sale că BOR a colaborat este o generalizare nejustificată.
Totuși, am reacționat față de tendința de a asocia credința creștină, în mod necondiționat, cu organizarea instituțională a Bisericii dintr-un anumit spațiu geografic și dintr-un anumit moment istoric (obiecție pur principială).
Da, acum Patriarhia BOR este ÎNTRU TOTUL LEGITIMĂ, dar tocmai pentru că, la momentul istoric pe care-l trăim, este consecventă credinței.
Dacă, în viitor, situația s-ar schimba în sens negativ (Doamne ferește!), atunci nu ar mai reprezenta credința și nu ar mai fi parte a Bisericii universale.
Acum evident că e legitimă și parte a Bisericii universale Patriarhia noastră, slavă Domnului!
Și pentru că exprimarea mea din mesajul comentat de dvs va fi fost, poate, neclară, voi modifica și pasajul cu pricina, astfel încât să se înțeleagă clar ce am vrut să spun și că m-am referit nu la Biserica Ortodoxă Română, ci am răspuns strict la ceea ce spunea dl Konijiro, în acel context.
Și chiar i-am spus dlui Konijiro că noi toți, CLERICI ȘI LAICI, constituim Biserica!
Prin urmare, vă rog să mai citiți o dată mesajul pe care l-ați comentat, fiindcă voi modifica pasajul cu pricina, astfel încât exprimarea să fie cât mai clară.
Doamne ajută!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote