View Single Post
  #144  
Vechi 07.02.2014, 02:16:39
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.249
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt nu este chiar asa, reprezentarea lui Dumnezeu Tatal sub chipul unui batran are acelasi temei ca reprezentarea cu Avraam. Adica este reprezentarea din viziunea Proorocului Daniil, VII, 9. La fel cum se reprezinta Dumnezeu Tatal si Sfanta Treime din scena din Valea Mamvri, cu Avraam. E acelasi lucru.
La catolici era altceva, de aceea apare aceasta problema, ei faceau icoanele la fel ca si tablourile.
Am gasit un articol care explica detaliat si istoria reprezentarii Sfintei Treimi in iconografie: http://www.crestinortodox.ro/religie...sti-69450.html
Scrie ca din secolul IX a inceput sa se picteze Dumnezeu Tatal si ca un batran venerabil, din viziunea Proorocului Daniil. Deci inainte de Schisma.
În primul rând: nu există nicio compoziție antropomorfică a Sfintei Treimi datând din secolul IX. Autorul articolului ar fi trebuit să-și justifice afirmația printr-o trimitere clară la o biserică, paraclis sau altă structură destinată slujbelor Bisericii. Or n-are unde să trimită fiindcă nu există așa ceva!

Prima și cea mai veche reprezentare a lui Dumnezeu Tatăl sub forma unui moșneag într-un spațiu destinat cultului religios apare pe pereții Capelei Scrovegni din Padova în secolul XIV, este opera pictorului Giotto di Bogdone și o puteți vedea în imaginea de mai jos:



De remarcat este faptul că această lucrare n-a fost pictată în frescă ca toate celelalte, ci în tempera pe un panou de lemn, pentru a putea fi înlăturată cu ușurință în caz de scandal teologic. Unii exegeții ai operei lui Giotto spun că artistul a avut mari rezerve în a realiza această scenă, dar totuși a pictat-o până la urmă deschizând drum liber unei pseudotradiții în pictura religioasă inclusiv în Răsăritul ortodox.

Deci nu mai postați tâmpenii scrise de diletanți, lucrurile astea sunt cunoscute și răscunoscute în iconologie!

Singura reprezentare parțial antropomorfică integrată cu succes în iconografia bisericească autentică este "Pronia Divină". Modelul clasic conține o mână care iese dintr-o mandorlă circulară sau semicirculară (semnificant vizual apofatic arătând adâncul de taină al lui Dumnezeu).



Iar legătura arbitrară dintre vedenia proorocului Daniil cu "Cel vechi de zile" și Dumnezeu Tatăl reprezentat în chip de moșneag în pictura religioasă se poate demonta foarte ușor. Lăsând la o parte faptul hermeneutica respectivă nu are un autor și o datare precisă, știm astăzi că bătrânețea pentru sfinții Părinți, dincolo de prestigiul ei datorat acumulării de experiență și înțelepciune, era considerată o consecință directă a Căderii omului în păcat și un semn al apropierii morții. Or nu poate fi suprapusă sub niciun chip decrepitudinea vârstei înaintate cu Ființa lui Dumnezeu Tatăl!
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 07.02.2014 at 02:40:47.
Reply With Quote