Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
As vrea sa te mai intreb ceva: cum te impaci cu acceptarea binelui si a raului in egala masura? Cu totii stim ca raul exista, dar de aici si pana la acceptare, e cale lunga.
|
In budism sunt multe moduri de acceptare a raului care ni se intimpla,
asa cum acceptam binele din viata noastra.
Sunt metode "
formale" care folosesc diferite tipuri de
inferente, rationamente in subsidiar, si metode "
directe".
Ansamblul de metode care vizeaza abordarea constienta a raului dpdv spiritual se mai numeste"
Transformarea Raului in Aspecte ale Caii"
Printre
metode formale:
- "raul" este interpretat ca un indicator al propriei stari cazute / este un semnal de AVERTIZARE - deci catalizator motivational in lucrarea celor spirituale; ( semnale ca "iadul" este doar la o aruncatura de bat)
-"raul" este perceput si ca Invatator care arata ce trebuie corectat in noi; Deci este privit si cu un soi de respect pe langa acceptare.
-"raul" este perceput ca un giuvaer/dar care contribuie in mod substantial la desavarsirea rabdarii ("paramita rabdarii" - rabdarea din dragoste). Fara experimentarea raului este imposibila asimilarea acestei virtuti.
-"raul" in mahayana poate fi rabdat avand in minte ca mica suferinta rabdata sa rodeasca in mare bucurie pentru toate fiintele fara exceptie. Sunt o multitudine de variatii in aceasta clasa.
-"raul" este acceptat prin emularea altor exemple de sfinti. Mintea se relationeaza la experientele de "rau" ale altora atunci cand se confrunta cu un anumit tip de rau. Rabdarea lor usureaza raul nostru.
.... (metode mai profunde care au la baza intelegerea vacuitatii si permit transformarea acestuia in "nectar")
metoda directa: presupune scrutarea indeaproape a esentei durerii asa cum scrutam indeaproape esenta fericirii
- "raul" care ni se intampla nu are o existenta imuabila, intrinseca ci este in natura schimbarii - asa cum este si "binele" care-l experimentam
- atat in "rau" cat si in "bine" gasim sfintenia libertatii depline.