Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Quaestiones ad Thalassium, recomand toată lucrarea pentru o bună înțelegere a contextului. Sfântul Maxim Mărturisitorul nu prea merge îmbucătățit pe fragmente, fiindcă o idee exprimată într-un anumit loc este argumentată surprinzător în alt loc și anume acolo unde te aștepți mai puțin.
|
Doamne ajută.
Of, măi Mihaile, de ce nu te smerești, să spui că nu îți aduci aminte ?
Ce era așa mare lucru ?
Decît să vrei să pari înțelept și important dînd un nume de carte care poate nici unul din noi, nu va ști ce carte e.
Quaestiones ad Thalassium ! Of...
Și cu atît mai mult că va rămîne doar un nume sonor, neimportant, cînd defapt cartea e minunată !
Da, ai dreptate, la ce ai spus, dar m-aș fi bucurat dacă ai fi scris paginile, dacă nu contextul și mergeam să citesc.
Of... mîndria asta, și orgoliul, ce fac cu omul... mîncat-e-ar Raiul și pe tine...
În fine, mă smeresc eu și presupun, că te-ai referit la cartea asta ? Asta e minunată, dar se citește după Ambigua, e mai bine.

Dacă asta e cartea la care te-ai referit, e minunată, o am, cu mila Domnului, mi-a dăruito Domnul, și vreau să o citesc, dar nu am apucat, decît cîteva pagini, e al doilea Sfînt al meu de suflet, preferat, Sfîntul Maxim Mărturisitorul.
Nu am apucat să o citesc toată, că lucrez la licență : "Ereziile romano-catolice și influența lor asupra Ortodoxiei de astăzi". Și chiar vreau să iasă foarte bine. Domnul să ne ajute.
Dar promit că o voi citi.
Să citești Ambigua, o găsești și separat, sau o afli la PSB 80. Cred că acolo spune Sfîntul Maxim de ceea ce vorbeam noi doi mai sus.
Mulțumesc, iertare și bucurii.