5.
Atitudine critică față de „șefii” mei. Aici mă declar vinovat. Cînd am ceva de obiectat, nu țin cont de ierarhii. Observ, totuși, că nu am criticat pe nimeni dintre cei cu care am avut de a face, recurgînd la arsenalul grotei. N-am făcut pe nimeni bou, prost și porc.
6.
Se fac uneori aluzii la privilegiile (financiare și de alt tip), de care aș fi beneficiat de pe urma carierismului meu multilateral. Precizez, pentru cei care își închipuie că am fost cocoțat non-stop în vîrful piramidei, că, din 25 de ani post-revoluționari, n-am lucrat în serviciul public decît opt. În legătură cu orice alte (prețioase) venituri și avantaje dobîndite pe căi „impure”, aștept detalii, cifre, probe.
7.
Fizic vorbind, mă dau bătut: sunt gras, urît, poate nu prea român, am ochi bulbucați și mănînc toată ziua, pe banii contribuabililor, ecleruri și omlete.
8.
Soția turnătoare. Era fatal ca metehnele mele să fie transferate și asupra unor membri ai familiei. Așa s-a născut legenda racolării soției mele de către serviciile noastre de informații. Dosarul de la CNSAS (invocat doar parțial de analiștii vigilenți) dovedește, într-adevăr, că s-a încercat o asemenea racolare, ceea ce se întîmpla, de regulă, cu toți cei care plecau la studii în străinătate (era vorba de o tînără de 18 ani). Citit pînă la capăt, același dosar arată însă că racolarea a fost ratată și că numitei Catrinel Pleșu nu i se poate imputa nici o urmă de activitate informativă.
Înainte de a încheia,
țin să mulțumesc tuturor acelora care, în zilele din urmă, mi-au dat calde semne de solidaritate. M-am simțit adesea stingherit de tapajul născut, fără voia mea, în jurul unei nefericite seri la un post de televiziune. Dar, de fapt, nu despre mine e vorba. Ci despre atmosfera morală și profesională a unei țări, în care bunul gust, bunul simț, onestitatea, meseria, comportamentul civilizat și respectul pentru valori stau sub amenințarea unor găști de neisprăviți, de netrebnici, de mercenari rudimentari: oameni cu pregătire precară, oameni care nu se pot recomanda prin nici o ispravă, în nici un domeniu; guralivi, prost crescuți, inculți, dominați de resentiment, instincte brutale și interes privat. Avem de ce să ne temem.
Suntem în țara din care Caragiale a fugit exasperat, țara în care Eminescu și-a pierdut mințile, țara care a refuzat, iresponsabil, oferta făcută de Brâncuși, la bătrînețe: aceea de a-și lăsa întreaga operă compatrioților săi. Țara care și-a omorît elitele în pușcărie, țara în care n-au mai vrut să se întoarcă Mircea Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Țara din care pleacă, mereu, tineri excepționali și nu doar ca să se căpătuiască, țara care furnizează Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizați și prost plătiți la ei acasă. Nu pot decît să sper că, sub această pojghiță de mizerie, există și o altă țară, țara unor oameni cuviincioși și cinstiți, țara celor care știu să se respecte între ei și să nu se lase manipulați de cîteva trupe barbare de oameni stricați și stricători de suflete.
http://adevarul.ro/news/societate/o-...index.html#%23