View Single Post
Vechi 30.04.2014, 12:01:53
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Dacă așezăm lucrurile într-o ordine corectă, pot spune că sunt de acord, cel puțin parțial, cu dezvoltarea ta, cu observația că modesta mea contribuție la acest topic trebuie înțeleasă în propriul ei sistem de referință, altfel survine riscul erorilor de interpretare. Ca să mă fac mai bine înțeles, mă refeream la un steriotip mentalitar cu origini în viața instinctuală a noastră, adică a acelor mecanisme biopsihice pe care le avem în comun, întâi cu mamiferele, apoi cu toate ființele vii în diverse grade de complexitate. Combinația dintre instinctul matern/patern și instinctul de supraviețuire plus prelucrarea lor în straturile superficiale ale conștiinței produc aceste scheme de gândire rudimentară, consimțite îndeobște și transformate în norme/valori pentru anumite comunități, mai mult sau mai puțin omogene din punct de vedere etnic.
Că există o reciprocitate în economia "obligațiilor morale" dintre copii și părinți, nici nu mai încape în discuție. Îmi pun doar întrebarea: pe ce se bazează ea? Fiindcă mi se pare dubioasă, din perspectivă creștină, orice considerare a omului (și cu atât mai grav, a propriului copil) drept mijloc pentru satisfacerea nevoilor mele elementare (cum ar fi asigurarea anticipată a îngrijirii la vârste înaintate). Copilul este scop în sine, o ființă asemănătoare, prin moștenirea genetică, cu mine, dar și în mod esențial diferită, o persoană unică și irepetabilă care își va configura partea ei de destin într-un mod nu întotdeauna pe gustul meu. Eu am datoria, izvorâtă din iubire nu din necesitate, să-i asist responsabil și participativ etapele nașterii sale ca ipostas de sine stătător, iar apoi să mă bucur dezinteresat de felul cum își administrează propria libertate, eventual să-i fiu de folos ulterior la nevoie. De bătrânețea mea, dacă va fi cazul, se îngrijește Dumnezeu în conlucrare cu mine, nu am dreptul să pretind nimic de la copilul meu.
Splendid spus! Pasajul asta trebuie sa il pun sub nas anumitor persoane, parinti de fata. Bine, avind in vedere ca sunt niste taranoi (in limbajul meu: tarani de oras, usor manelizati si "descucareti") va trebui sa le traduc ce scrii; deh, e cam cum ar fi sa ceri unor Homo erectus sa inteleaga niste comenzi de terminal.
Reply With Quote