Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 29.04.2014, 17:26:27
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.250
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu, dimpotriva, este o gandire normala, este normal, civilizat, moral, sa ajuti pe cei care ti-au dat un start bun in viata, in mare parte datorita lor esti ceea ce esti astazi iar asta vine si o datorie morala la pachet.

In plus faptul ca se faceau mai multi copii in urma cu 100 ani sa zicem, se datora faptului ca natiunile fiind preponderent civilizatii agrare o buna perioada de timp, aveau nevoie de forta de munca in gospodarie si cel mai ieftin era sa ti-o produci singur, nu sa o angajezi contra cost, serviciile medicale erau slabe si nu toti supravietuiau, etc.

Multi nu inteleg realitatile astea si mai ales faptul ca extrema cealalta, de acum, cu putini copii, s-a produs tocmai din cauza modificarii acestor conditii, acum exista asistenta medicala, asistenta sociala, pensii, etc. copiii au devenit o problema, nu mai sunt de nici un ajutor.

In plus, s-a produs si o mutatie fatala in mentalitatea parintilor, nu doar sa aiba cat mai putini copii, dar acestia sa nu fie solicitati, pusi la munca, ba dimpotriva, parintii sa le faca rost de cat mai multe lucruri in viata, daca se poate chiar masina si casa iar copiii sunt crescuti nu doar ca si cand n-au nici o responsabilitate in viata, in general, dar nici macar fata de cei care le-au pus toate la picioare.
Dacă așezăm lucrurile într-o ordine corectă, pot spune că sunt de acord, cel puțin parțial, cu dezvoltarea ta, cu observația că modesta mea contribuție la acest topic trebuie înțeleasă în propriul ei sistem de referință, altfel survine riscul erorilor de interpretare. Ca să mă fac mai bine înțeles, mă refeream la un steriotip mentalitar cu origini în viața instinctuală a noastră, adică a acelor mecanisme biopsihice pe care le avem în comun, întâi cu mamiferele, apoi cu toate ființele vii în diverse grade de complexitate. Combinația dintre instinctul matern/patern și instinctul de supraviețuire plus prelucrarea lor în straturile superficiale ale conștiinței produc aceste scheme de gândire rudimentară, consimțite îndeobște și transformate în norme/valori pentru anumite comunități, mai mult sau mai puțin omogene din punct de vedere etnic.
Că există o reciprocitate în economia "obligațiilor morale" dintre copii și părinți, nici nu mai încape în discuție. Îmi pun doar întrebarea: pe ce se bazează ea? Fiindcă mi se pare dubioasă, din perspectivă creștină, orice considerare a omului (și cu atât mai grav, a propriului copil) drept mijloc pentru satisfacerea nevoilor mele elementare (cum ar fi asigurarea anticipată a îngrijirii la vârste înaintate). Copilul este scop în sine, o ființă asemănătoare, prin moștenirea genetică, cu mine, dar și în mod esențial diferită, o persoană unică și irepetabilă care își va configura partea ei de destin într-un mod nu întotdeauna pe gustul meu. Eu am datoria, izvorâtă din iubire nu din necesitate, să-i asist responsabil și participativ etapele nașterii sale ca ipostas de sine stătător, iar apoi să mă bucur dezinteresat de felul cum își administrează propria libertate, eventual să-i fiu de folos ulterior la nevoie. De bătrânețea mea, dacă va fi cazul, se îngrijește Dumnezeu în conlucrare cu mine, nu am dreptul să pretind nimic de la copilul meu.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)
Reply With Quote