Citat:
În prealabil postat de CristianR
Leonte, tu nu te temi să mergi singur pe o cale atât de primejdioasă? Nu te temi de înșelări, de feste ale imaginației și ale propriei gândiri? Nu ți-e frică de faptul că ai putea să te bazezi prea mult pe tine și să fii prea subiectiv. Că ai putea fi victima mândriei și a părerii de sine?
Ai un duhovnic îndrumător pe calea pe care mergi? Sau ești un pionier?
Teamă îmi este de singurătate, mai ales atunci când ea ar fi alegerea mea. „Vai celui singur!”
Mulți au spus că ei n-au nevoie decât de Dumnezeu și s-au pierdut, trăgându-i și pe alții după ei.
|
Frumusețea și adevărul argumentului tău m-au convins să ies puțin din carapacea mea de țestos bătrân lâncezind în amorțeala disprețului de sine.
Calist Catafygiotul, ale cărui scrieri sunt disponibile acum și în limba română, aseamănă tentația monoaspirației mistice cu căderea grozavă a lui Lucifer care a antrenat întreg cosmosul văzut și nevăzut în drama explorării răului ca efect secundar al întâlnirii cu binele prost înțeles și asumat.
Este o maladie letală a credinței, deci ispită de-a dreapta, să-ți imaginezi că suișul tău duhovnicesc deraiat de la comuniune, ar fi calea cea mai pură de a te uni cu Dumnezeu. În realitate ești victima conlucrării în duhul tău a două patologii malefice ale ființei: mândria, mai ales prin avatarul său numit "părerea de sine" și lenea ca tendință de te sustrage provocărilor alterității în falsul confort psihologic al unei lumi interioare autiste și părelnic suficientă sieși.
Am întâlnit destui oameni care se recomandă în fața conștiinței lor și a lumii "creștini ortodocși", aventurați pe căi individualiste și egocentrice sub pretextul că ceilalți creștini ortodocși sunt proști, răi și limitați, prin urmare ei nu mai discută decât direct cu Dumnezeu. Fără să se întrebe, desigur, dacă Dumnezeu, care este mai înainte de toate Treime de Persoane deci comuniune, discută cu ei astfel autonomizați în instanțe supreme de apel, evadate din plutonul eclezial. Consecințele acestor "spiritualități" găunoase și dăunător imbecile sunt cel puțin două: încrîncenarea în mândrie și surparea lentă a propriei așezări duhovnicești, prin autoafectarea cu înțelegeri eronate și falsificarea accentuată a raporturilor cu Tradiția autentică a Bisericii.