View Single Post
Vechi 21.07.2014, 23:08:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Claudiu_FT Vezi mesajul
Recent am citit romanul lui Victor Hugo, "Notre-Dame de Paris" si unul din personajele principale e un preot catolic, foarte auster si dedicat cunoasterii teologice si nu numai. Mna, pana la urma se indragosteste si ucide din gelozie. Plus ca e plina istoria in care cardinali si papi aveau concubine.
Hai sa lasam romanele. Si nici nu cred ca ar fi bine sa deschidem o discutie despre faptele de curvie ale preotilor ortodocsi, casatoriti sau nu. Cum sa spun ? Nu ar fi de loc in avantajul dumitale.

Citat:
Oare nu e mai sanatos sa il lasi pe saracul preot, care e om si el, sa guste din fericirea daruita de Dumnezeu, de a avea o familie si copii.
Daca e familist si fericit pe deasupra (doua lucruri care nu au nicio legatura), atunci nu are chemare sa fie preot. Are chemare sa fie sot si tata de copii. Dumneata crezi sau nu crezi ca cel care-i cheama pe preoti (vorbim de chemare autentica) este Cristos ? Daca e El, atunci ce obstacol mental ai sa crezi ca, sadind chemarea Sa, Domnul ii face sa nu doreasca ACEST tip de fericire de care vorbesti, sa-i spunem "fericirea familistului" ?

Citat:
Sa nu ii aruncam pe acesti oameni in mijlocul ispitei, riscand sa cedeze psihic si apoi sa fie nevoiti sa se ascunda si sa fuga de ochii lumii, ca o saraca caprioara care se ascunde de ochii lupilor.
Inca un pic si imi dau lacrimile cugetand la asemanarea pe care o faci intre preotii curvari si caprioarele cele sperioase. Nu de capriare vorbim aici. Preotii curvari sunt pacatosi care l-au tradat pe Cristos. Si, daca mai sunt si casatoriti, si-au tradat, in plus, si sotiile.

Citat:
Hai sa lasam teologia (ca si metoda scolastica de a privi lucrurile) si sa gandim simplu si omeneste.
Simplu si omeneste: ca preot casatorit, nu te poti atinge de sotie incepand cu trei zile inainte de savarsirea Sfintelor. Aceasta e regula ortodoxa. Aceeasi cu regula catolica in cazul preotilor catolici casatoriti. Practic, daca slujesti Duminica dimineata, poti avea raport matrimonial cel mai tarziu joi seara. Aceste norme care tin de continenta preotului sunt adevaratul motiv pentru care la parohiile ortodoxe se face, de regula, o singura liturghie, duminica, pe cata vreme in manastirile ortodoxe se face liturghie zilnic. Fiindca acolo sunt preoti celibi. Ca episcop, daca accepti preoti casatoriti, inseamna sa te bazezi pe preoti de duminica. Dintr-o data, numai din acest simplu motiv liturgic, avem o diferenta enorma de eficienta spirituala (horribile dictu) intre preotii casatoriti si ieromonahi.

Nu mai vorbesc de celelalte indatoriri ale preotului casatorit in cadrul familiei, diferite de datoria conjugala. Copiii au lectii, au probleme, au serbare, etc, etc. Nevasta, soacra, la fel. Ia din timp, ia din eficienta, ia, pana la urma, din capacitatea de sacrificiu, fiindca, asa cum spune Apostolul, nu mai ai un stapan, pe Cristos, ci doi: Cristos si familia. Iar tu esti un biet om. De aceea, cu mult mai greu imi pare sa fii preot casatorit decat preot necasatorit si, in mod normal, dandu-si seama inca din vremea studentiei de enorma dificultate care le va sta in fata, cozile la Seminarul Ortodox ar trebui sa fie mai mici daca viitorii preoti ar vedea preotia altfel decat ca o sinecura. Dar s-au obisnuit sa se bazeze pe bugetul parohial ca pe propriul lor buget, s-au obisnuit sa ia bani si de pe inmormantari si sa puna si taxe pe spovezi (sper ca sunt cazuri izolate, totusi). S-au obisnuit sa se instaleze, cu familia, in casele parohiale (astea nu sunt de loc cazuri izolate). Omeneste iti spun: cu totul altfel ar sta lucrurile daca ar sti, de la bun inceput, de la primul pas in Seminar, ca nu vor putea in veci sa tina in aceleasi brate si Potirul, si femeia, ca nu vor avea urmasi dupa sange (desi vor putea avea sute dupa spirit). Acolo se face o prima si mare alegere. Si se vor gandi de zeci de ori inainte de hirotonie: "cu adevarat, am eu chemare de la Domnul spre a-L servi in ACEST fel, ca preot al Lui? El vrea ? Dar eu, vreau si POT sa fiu nu doar al Lui, ci NUMAI al Lui si CU TOTUL al Lui ?"

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 21.07.2014 at 23:10:39.
Reply With Quote