View Single Post
Vechi 04.08.2014, 11:23:01
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Probabil ar vrea sa fie scos din calendar... cam asa reiese din postare. Probabil e greu de inteles faptul ca Dumnezeu ne cheama pe toti la sfintenie.
1. Suntem chemati sa fim cat mai buni, dupa invatatura Sa. Totusi numai putini devin cu adevarat sfinti. Altfel ne-ar pune pe toti in calendar...

2. Aici intrebarea a fost (eu asa am inteles) ce se intampla daca ulterior canonizarii se descopera ca un sfant a facut si ceva impotriva lui Dumnezeu.

Si nu mi se pare important calendarul ci venerarea unei persoane. Daca aceasta ajunge la asa o onoare (a fi asezata in Rai, langa El si Maica Sa), atunci trebuie bine judecat si trebuie s-o merite. Si greseli se pot face...

Cum scrie la lege ca trebuie facut, nu stim noi, stiu numai cei din conducerea Bisericii.

3. Cu Sf. Ciprian si eu am unele nelamuriri. A facut vraji sau minuni? Si daca au fost vraji de ce a fost atunci sfant?
Este totul foarte subiectiv, adica depinde cum au considerat oamenii la acea vreme. Si mai sunt persoane controversate in calendar. Dar poate ca ar trebui sa stim mai intai criteriile pentru canonizare ca sa intelegem mai bine.

4. La fel cum nu pricep la catolici (sau asa este si la noi) diferenta intre beatificare si canonizare. Ce devine persoana dupa cele doua acte? Nu tot sfant?

Concluzia mea: numai Dumnezeu si Maica Sa sunt infailibili si ireversibili si de necorectat.

P.S Oops! Am gasit acum pe site. Este o confuzie la mijloc. Sf. Ciprian nu este cel cu vrajile. Un alt Ciprian a facut vraji si nu este numit sfant. Multa lume (si eu) stie de vraji.

http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ian-81403.html

"...El a fost confundat uneori de catre scriitori sau Parintii bisericesti cu vrajitorul si martirul Ciprian de Antiohia."

Inca ceva: unii au fost numiti sfinti chiar de Iisus (vezi pe apostoli de ex.), in vremea sa. Altii sunt numiti de oameni (mai tarziu). Si aici eu vad o diferenta.
Eu as mai da un exemplu de personaj pe care Dumnezeu l-a numit sfant: Sf. Pavel. Se stie cum L-a prigonit si totusi...
l-a adus pe alta cale. Oare oamenii l-ar fi canonizat azi?

Last edited by sophia; 04.08.2014 at 11:42:42.
Reply With Quote