View Single Post
  #14  
Vechi 08.08.2014, 18:01:12
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Insa nu am vazut sa fie muiate, imbibate si in ceva lichid, ba chiar mi-a spus cineva ca nu sunt, si am citit ulterior ca mirenii se imparasesc doar cu Trupul;
Noi credem ca in Sf Ostie consacrata se afla trupul viu al lui Cristos, adica impreuna cu sangele Sau. Nu ne putem imagina ca luam un trup lipsit de sange. Aceasta e in acord si cu miracolele euharistice, in care Sfanta Ostie s-a prefacut in carne sangeranda, iar gura comuniantului s-a umplut de sange.
Parerea ca Sf Ostie ar contine NUMAI trup fara sange este o erezie anatemizata de multe secole, numita "utraquism".

Citat:
atunci cu Sangele Domnului, din Sfantul potir, se impartasesc doar clericii? Nu se impartasesc si mirenii nici macar odata in viata, la prima comuniune, sau poate la ultima?
Intr-adevar, in imprejurari solemne, precum la prima comuniune, la cea presupusa a fi ultima, la casatorie, de Sarbatoarea Sf Sange si in multe alte situatii, toti cei pregatiti sunt impartasiti cu ambele specii. In rest, la liturghiile obisnuite (apusene), credinciosii se impartasesc sub o singura specie: ei primesc o ostie consacrata, in care, dupa formularea celui de al 19-lea Conciliu Ecumenic se afla Cristos viu si intreg, "cu trupul Sau, cu sangele Sau, cu sufletul Sau, cu dumnezeirea Sa".

Citat:
Dar chiar, la noi ortodocsii, la pruncii foarte mici, cand se boteaza, mai ales cei prematuri, sau la muribunzii care abia mai pot inghiti, se da doar partea lichida, sau si o cantitate f mica si rehidrarata de Trup?
La ortodocsi preotul este chemat sa incerce sa dea copilului mic o cantitate, oricat de mica, din Sf Impartasanie sub ambele specii.

Citat:
Dar la catolici, daca un prunc care inca nu a ajuns la varsta primei comuniuni, e in pericok de moarte, se poate impartasi? Daca supravietuieste nu se mai impartaseste si la 7-8 ani, la varsta cuvenita?
La catolici (cei de rit apusean, fiindca la ceilalti randuiala e conforma ritului lor propriu), daca un copil botezat e in pericol de moarte, se poate impartasi. Aceasta nu impieteaza cu nimic impartasirea solemna de la 8-9 ani, care se face in fata intregii adunari, dupa un ciclu de lectii numit "cateheza primara" si dupa ce, imediat inainte, copilul a recapitulat tripla lepadare si fagaduintele pe care nasii le-au spus in numele lui la Botez, de asta data in mod personal si intelegand, in linii mari, ce spune si promite.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote