Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #8  
Vechi 08.08.2014, 16:49:50
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
"Consacrare" in general inseamna sfintire in general. De exemplu, o biserica e un loc consacrat. Un felon este un vesmant consacrat, pe cand blugii sunt vesminte neconsacrate. Un Sfant Potir este consacrat. Cand l-a luat prima data preotul de la bijutierul care l-a facut, nu era consacrat. Dar pe urma a facut o slujba speciala, de sfintire a Potirului si de atunci a devenit obiect consacrat. ACEL Potir consacrat preotul il poate folosi numai la slujba, nu il poate folosi, de exemplu, in bucatarie la el acasa. In principiu, laicii nu pot nici atinge Potirul, ci numai preotul, fiindca mainile lui sunt consacrate.

Aplicand, acum, la Liturghie, consacrarea Darurilor inseamna prefacerea lor din Cinstitele Daruri (paine curata si vin curat) in Sfintele Daruri (trupul si sangele lui Cristos). Aceasta este esenta Liturghiei.

Putem deci, ca il loc de "Consacrare" sa spunem "sfanta Prefacere" cand ne referim la ce se intampla pe Sf Masa.

Epicleza este o parte a Liturghiei care consta in invocarea Sfantului Spirit. Orice Liturghie, fie ea ortodoxa, monofizita sau anglicana, are epicleza.



Au aceeasi functie ca prescurile. Doar ca, spre deosebire de prescuri, din care preotul ia numai o parte si o aseaza pe Sf Disc (cealalta parte devenind anafura), ostiile se pun integral. Ostiile au forma si marimea unei monezi subtiri.
Am vazut in filme, ba chiar uneori cand le ofera credinciosilor preotul spune " corpus dominum nostrum ...."( nu stiu prea bine cum se declina substantivele, chiar si cele propii, in latina). Insa nu am vazut sa fie muiate, imbibate si in ceva lichid, ba chiar mi-a spus cineva ca nu sunt, si am citit ulterior ca mirenii se imparasesc doar cu Trupul; atunci cu Sangele Domnului, din Sfantul potir, se impartasesc doar clericii? Nu se impartasesc si mirenii nici macar odata in viata, la prima comuniune, sau poate la ultima?
Dar chiar, la noi ortodocsii, la pruncii foarte mici, cand se boteaza, mai ales cei prematuri, sau la muribunzii care abia mai pot inghiti, se da doar partea lichida, sau si o cantitate f mica si rehidrarata de Trup?
Dar la catolici, daca un prunc care inca nu a ajuns la varsta primei comuniuni, e in pericok de moarte, se poate impartasi? Daca supravietuieste nu se mai impartaseste si la 7-8 ani, la varsta cuvenita?
Reply With Quote