Citat:
În prealabil postat de fallen
preotul spune " corpus dominum nostrum ...."( nu stiu prea bine cum se declina substantivele, chiar si cele propii, in latina).
|
Se declina in mod complicat. Dar si in romana, e inca mai complicat, stiati ca in romana avem 10 declinari ? Ei bine, in latina sunt 5 declinari. Le recunoastem dupa terminatia la genitiv. Deci, daca in romana invatam un substantiv dupa singular si PLURAL (nominativ), spre exemplu "dulap, dulapuri", in latina invatam substantivele dupa terminatia la nominativ si genitiv SINGULAR. De exemplu, "dominus, domini"= "stapan, domn". Prin urmare, forma "domini" este genitivul singular al lui dominus. Vom spune, deci, "corpus Domini" pentru "corpul Domnului".
In Sf Missa tridentina, preotul, intinzand Sf Ostie spune: "Corpus Domini nostri Iesu Christi custodiat animam tuam (in vitam aetarnam)", adica "trupul Domnului nostru Isus Cristos sa prezerve sufletul tau (spre viata vesnica)". In Sf Missa de dupa Conciliul Vatican II, formula fiind cam lunga, s-a scurtat la "Corpus Christi", adica "Trupul lui Cristos", introducandu-se, insa, obligatia credinciosilor de a raspunde prin "Amen", ca sa nu se poata spune ca nu au priceput despre ce fel de hrana e vorba.
Ca anecdotica, expresia "hocus-pocus" vine din maimutarirea, de catre protestanti, a cuvintelor consacrarii de la Sf Missa, care sunt cuvintele lui Cristos de la Sf Cina. "Hoc est enim corpus Meus". Pentru cei care nu cred, preotul e un fel de iluzionist care-i pacaleste pe oameni, iar Sfintele Daruri sunt iluzie...