Citat:
În prealabil postat de iustin10
Feedbackul de la ceilalti conteaza foarte mult ,caci ne da singura parere obiectiva despre noi.
|
Personalitatea noastră, așa cum o cunoaștem noi, intră în relație cu "personalitatea noastră percepută de altul". Când cele două povești despre noi (imaginea mea despre mine și imaginea lui X despre mine) coincid sau se aseamănă, trăim o stare plăcută de consonanță cognitivă și afectivă. Când nu coincid, trăim o stare afectivă negativă de disonanță cognitiv-afectivă.
Nu e vorba așadar despre o "părere obiectivă", ci despre o imagine subiectivă, dar care ține de subiectivitatea celuilalt, nu a mea. Natura oricărei păreri este subiectivă.
Faptul că "părerea" nu este a mea, că nu atârnă de voința și dorința mea, nu înseamnă că ea are natură obiectivă. Ca natură e tot subiectivă (e a unui subiect, a unui om, a unui suflet, a unei minți - deci e tot un "construct", o "poveste", o "imagine", o "ghicitură"), doar că ține de subiectivitatea ta, nu a mea. Îmi ești oglindă subiectivă, externă mie dar subiectivă, iar eu știu asta și țin cont de asta. Din acest motiv și spunem uneori nepăsător - "părerea ta!". Nu credităm opinia cu atributul de "absolută".
Pe lângă aceste două sisteme de imagini subiective mai există însă:
- personalitatea mea așa cum este ea efectiv (și pe care voiesc sau nu să o cunosc deplin, pot sau nu pot să o cunosc, mă pricep sau nu, suport să o cunosc sau mă feresc)
- cunoașterea deplină a personalității mele de către Dumnezeu, Cel care cunoaște inima și rărunchii omului.
Eu nu mă pot cunoaște pe mine deplin decât prin Ochii lui Dumnezeu.
Cunoașterea prin alți oameni, însă, oferă uneori (deseori?) oglinde strâmbe. Mai degrabă dau de gândit, decât lămuresc corect și deplin...
P.S. Un exemplu comic: fiica mea, fiind mulțumită că i-am adus bomboanele preferate, mi-a spus că sunt "bun", "cel mai bun tată din luuuume", ba chiar "tăticuț"; fiul meu, supărat că nu i-am cumpărat o minge de fotbal, mi-a spus că sunt "rău", "hain, foarte rău tată". Pe cine să consider "obiectiv"?.....:)