View Single Post
Vechi 12.09.2014, 07:01:56
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locaţie: usa
Religia: Ortodox
Implicit de hram

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Parintele ne-a spus (si in alti ani) sa aducem coliva si alte cele de-ale gurii.
Dar n-am stiut ca se face parastas general.
Acum la noi pentru ca este numai duminica slujba, se face oricum si parastas (cine are de facut).
De data asta s-au citit la parastas toate pomelnicele si au fost multi care au adus pentru parastas.
Noi avem si masuta pentru daruri (alimente) care se impart la vii. Dar nu a fost nimic acolo.

Acum nu stiu, parastasul a avut legatura cu hramul, ca asa se serbeaza, sau a fost intamplator.
Există într-adevăr obiceiul ca de Hram să se faca pomenirea generală a ctitorilor acelei biserici - pentru aceea se aduce coliva.
La una din bisericile la care merg eu de obicei - pentru că hramul respectiv este Pogorârea Sfântului Duh - situat›ia este un pic hilară - pentru că cei care pregătesc coliva insistă să pună pe ea ca s™i decorat›iune un porumbel - simbolul Sfântului Duh, în loc de crucea cu care în mod tradit›ional se ornează coliva, simbolul pentru cei adormit›i.

Restul bucatelor de la masa de Hram se sfint›esc s™i ele, însă ca prinoase, adică pentru vii.

Last edited by mirela.t; 12.09.2014 at 07:04:13.
Reply With Quote