Citat:
În prealabil postat de sophia
Parintele ne-a spus (si in alti ani) sa aducem coliva si alte cele de-ale gurii.
Dar n-am stiut ca se face parastas general.
Acum la noi pentru ca este numai duminica slujba, se face oricum si parastas (cine are de facut).
De data asta s-au citit la parastas toate pomelnicele si au fost multi care au adus pentru parastas.
Noi avem si masuta pentru daruri (alimente) care se impart la vii. Dar nu a fost nimic acolo.
Acum nu stiu, parastasul a avut legatura cu hramul, ca asa se serbeaza, sau a fost intamplator.
|
Există într-adevăr obiceiul ca de Hram să se faca pomenirea generală a ctitorilor acelei biserici - pentru aceea se aduce coliva.
La una din bisericile la care merg eu de obicei - pentru că hramul respectiv este
Pogorârea Sfântului Duh - situatia este un pic hilară - pentru că cei care pregătesc coliva insistă să pună pe ea ca si decoratiune un porumbel - simbolul Sfântului Duh, în loc de crucea cu care în mod traditional se ornează coliva, simbolul pentru cei adormiti.
Restul bucatelor de la masa de Hram se sfintesc si ele, însă ca prinoase, adică pentru vii.