Citat:
În prealabil postat de forever...
Îmi pare sincer rău că nu mă pricep să scriu mai mult și mai bine. În realitate eu nu am putut citi Teologia dogamtică a părintelui Stăniloaie, pentru că mi s-a părut abstractă și nu mă puteam concentra.
|
Părintele Stăniloaie - Dumnezeu să-l odihnească - are un stil mai filozofic, chiar dacă e un bun teolog, se pierde în prea multe cuvinte. Este genul teologului preocupat de tratate. În orice caz nu se potrivește omului simplu, ci mai degrabă absolvenților și doctoranzilor în teologie.
Cei care vor să citească pentru început, dogmatică pură, le recomand predicile Mitropolitului Hierotheos Vlachos, care se exprimă cel mai direct, simplu și exact.
Una dintre cele mai bune carti de introducere catehetica în dogmatica este "
Predici la marile sarbatori" scrisa de Mitrop. Hierótheos Vlachos. Din pacate cartea nu se mai gaseste pe la nici o librarie, însa datorita stradaniei unor crestini ortodocsi o parte dintre predici pot fi gasite pe internet.
Predici la cele 12 (Praznice Împaratesti) + înca 3 Praznice (
Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului,
Înjumatatirea Cincizecimii si
Învierea lui Lazar)
- 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului
- 21 noiembrie, Intrarea în biserica a Maicii Domnului
- 25 decembrie, Nasterea Domnului (Craciunul)
- 6 ianuarie, Epifania, Botezul Domnului (Boboteaza)
- 2 februarie, Întâmpinarea Domnului
- 25 martie, Bunavestire
- Cu o saptamana inainte de Pasti, Duminica Intrarii Domnului în Ierusalim , Duminica Floriilor
- Cu data variabila, Invierea Domnului (Sfintele Pasti)
- Patruzeci de zile dupa Pasti, Înaltarea Domnului
- Cincizeci de zile dupa Pasti, Pogorârea Duhului Sfânt - Cincizecimea (Duminica Rusaliilor)
- 6 august, Schimbarea la Fata
- 15 august, Adormirea Maicii Domnului
La acestea să includă dogmatica Sf. Ioan Damaschin la care să adauge musai niște studii de ereziologie, de preferință
acesta sau
acesta. În cazul în care ar mai apărea unele nelămuriri și le-ar putea elucida fiecare prin studiu suplimentar.
Însă trebuie să amintesc și faptul că părintele Paisie Aghioritul spunea despre cei cu mândrie, cu puțină credință și evlavie care merg să cerceteze dogmele că își vor pierde și puțina credință care o au.