View Single Post
Vechi 21.09.2014, 17:44:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Mihnea tu doresti sa se predea religia in scoli. Eu doresc sa se faca si cateheza in biserica pentru adulti.
Da, oamenii trebuie sa invete dogmele. Dar nu numai.
Din pacate cam la asta se rezuma orele de religie din cate am inteles. De aceea
nu dau rezultat.
Trebuie predat si modul de aplicare a dogmelor, trairea practica a credintei, elemente practice, elemente de etica.
Da, stiu legea si rugaciunea pe de rost. Si? Ma duc pe urma si fac prostii/pacate.
La ce mi-a folosit ca stiu dogma/legea?

Si inca ceva.
Eu ma duc la biserica, citesc, ma rog si acasa. Bun. Stiu dogme.
Dar vine si ma intreaba fina, sau altcineva: "Oare e pacat daca fac asta, sau cum sa fac asta?"
Oare nu trebuie sa ni se spuna si asta la biserica? Sa putem sa intrebam si sa discutam cu preotul?
Dogma spune ca trebuie sa respect sarbatoarea cutare, sa nu fac aia si aia. Bun. Dar sunt doua feluri de sarbatori
in calendar - cu negru si cu rosu. Care si cum? Am dat un exemplu.

Ma duc sa botez un copil sau sa cunun un cuplu. Oare n-ar trebui sa ma lamureasca la biserica si pe mine
si pe ei cu ceea ce se intampla, atributii, cu ce avem de facut, inclusiv lista cu materialele de cumparat.
Sau trebuie sa caut pe internet si sa adun informatii mai corecte sau mai putin corecte?

Am inteles ca la catolici ii invata asa ceva pe oameni. Se fac un soi de discutii cu preotul si ca mire si ca nas.
Tu trebuie sa stii Mihnea.
La noi nu este asa.

In concluzie - eu nu ma impotrivesc dogmelor si le stiu (macar alea de baza). Dar ele nu-mi sunt suficiente.
Vrei sa faci o casa. Ai toate materialele, deci fa-o. Da, dar nu pot. Ca nu stiu sa le imbin, nu stiu ce sa fac cu ele.
Si n-am cu cine. Ca s-o facem impreuna cu drag si spor.

Last edited by sophia; 21.09.2014 at 18:07:05.
Reply With Quote