View Single Post
Vechi 26.11.2014, 13:11:23
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
De la Hristos a evoluat, Care este desăvârșirea Legii Vechi și care a spus: „Cine este fără păcat să arunce primul piatra”.
Nu a condamnat Legea Veche, care a avut rolul său până la acel moment. Însă de la venirea Lui în lume, a rămâne la Legea Veche înseamnă a nu-L primi pe El și a respinge legea iubirii jertfelnice pe care a adus-o.
Uneori mă gândesc, nu știu dacă nu cu păcat, că Hristos nu a adus nimic nou. Zicem noi că El a plinit, a desăvârșit dar uneori îmi pare că vorbim vorbe. Nu, Hristos nu a adus nimic peste ceea ce pusese dintru început în firea omului.
Păcatul a acoperit și a deformat/sluțit.
Domnul, ca Medic, a descoperit și a tratat.
Descoperirea, Revelația, asta îmi și par. Dezvelirea unei comori puse de la început în firea omului și tratarea celor strâmbate prin tainițele noastre. Pentru că noi eram așa cum ni S-a arătat El pe Tabor. Dar păcatul ne-a întunecat și schimonosit. De aceea cred că și puneau mâna la ochi Apostolii: de rușine, de jena că vedeau cum ar fi trebuit să fim și cum suntem de fapt...
Hristos ne descoperă ceea ce noi nu mai puteam să vedem: pe noi înșine, firea noastră croită de El dintru început. În acest sens și cred că Părintele Rafail zice "Ortodoxia este firea omului."
Hristos nu aduce nimic nou. Nici o morală. Pusese El Însuși, din Facere, legea morală a firii noastre. Dar noi am făcut ce-am făcut și am avut nevoie, în ciuda tablei scrise în inima noastră, de atâtea și atâta scrisori și pogorăminte... Și nici de acestea nu am voit să ținem cont și am ajuns ce suntem, iată, azi.
Obișnuim să adăugăm, să "învățăm" (că ni se pare, o, cuvânt netrebnic luciferic, "interesant") când de fapt ar trebui, poate, mai degrabă să descoperim, să curățăm, să ștergem adausuri murdare și meschine. Să (ne) dezvățăm. Pentru a ne recupera firea noastră cea dintâi.
Reply With Quote