Citat:
Īn prealabil postat de gpalama
Atotputernicia lui Dumnezeu consta in capacitatea Sa de a face TOTUL si orice.
Totul in sensul de creatie, orice in sensul de orice in interiorul creatiei.
Iar dreptatea si milostivirea sunt atribute personale ale Sale, pe care le lucreaza in raport cu umanitatea, cu creatia.
|
OK. Stiam ca atotpuernicia nu presupune puteri irationale, in sensul ca nu poate face un cerc patrat sau ca in atotputernicia Lui isi poate limita puterea, dar eram sincer interesat daca isi poate modifica din celelalte atribute. Inteleg ca nu.
Citat:
Īn prealabil postat de gpalama
Milostivirea inseamna si dreptate dar aplicata pe masura faptelor celui vinovat.
|
Acum am inteles de unde apare disputa dintre noi. Eu nu asta inteleg prin milostivire, ci prin dreptate. Aplicarea unei masuri in functie de faptele celui vinovat reprezinta dreptate si atat. Milostivirea, in acceptiunea mea reprezinta o supendare partiala a dreptatii. De ce vorbim despre mila si iertare cand de fapt Dumnezeu face de la bun inceput dreptate?
Tu tratezi actiunile separat iar eu ma uit la totalitatea lor. Ca sa nu iti pun mari dificultati, nu voi trata subiectul copiilor nebotezati, ci pacatul originar.
Iesirea omului din cuvantul lui Dumnezeu a avut consecinta pierederea nemurii acestuia (plus altele pe care nu le discut aici).
Bun! Acum tu spui ca Dumnezeu este milostiv pentru ca i-a mai acordat omului sanse si este drept pt. ca l-a pedepsit pentru neascultare, pe masura faptei.
Aici apare problema mea, pentru ca eu privesc actiunea in totalitatea ei. Tu insuti ai spus ca dreptatea este pe masura faptei celui vinovat. Cu alte cuvinte
acordarea unei alte sanse este deja parte a dreptatii. Inseamna ca ar fi fost nedrept sa ii extermine si sa nu le mai dea nici o sansa. Unde mai incape asa-zisa milostivenie, cand ea este de fapt "inghitita" de catre dreptate? Milostivenia poate cel mult sa fie o parte integranta a dreptatii, dar astfel isi pierde intelesul conferit de DEX. Nu are rost sa spui ca este drept si milostiv. ...E suficient sa fie drept. Milostivenia despre care vorbesti tu este deja o componenta a dreptatii.
Problema cu notiunea propusa de tine este ca duce notiunea de milostivenie in derizoriu. Aplicarea legii devine suficienta pentru a fi catalogata ca o actiune milostiva. E suficent sa nu trimiti omul pe scaunul electric si ai devenit milostiv, fara sa vrei.
Eu inteleg altceva prin acest termen.
Un alt subiect de abordat este si cel al dreptatii. Atunci cand spui "Eu sunt Legea" devine redundant termenul de dreptate, dar asta e alta poveste.