Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Exista in linii mari, 3 directii. Prima este cea a parintilor care au considerat ca pruncii nebotezati merg in iad. Acestei pareri s-au raliat Augustin, Ieronim, Fulgentius, Grigorie Dialogul (in general parinti latini). A doua directie este a parintilor care au considerat ca pruncii nebotezati nu sufera chinuri intrucat nu au pacate personale, dar nici nu se mantuiesc. Aceasta parere a fost sustinuta de Grigorie Teologul, Anastasie Sinaitul si altii. Si mai exista o directie care sustine ca pana la urma mila lui Dumnezeu va birui si se vor mantui si acesti prunci fiindca ei sarmanii nu au nici o vina ca au fost ucisi de parintii lor. Aceasta parere pare a fi sustinuta de Grigorie de Nyssa care este cred si singurul parinte care a scris un intreg tratat despre problema pruncilor morti fara botez. Sfantul Grigorie de Nyssa vorbeste despre cresterea si inaintarea continua, fara oprire, in harul lui Dumnezeu ce va avea loc in viata vesnica (epectaza). Eu personal, ma raliez acestei ultime opinii fiindca eu cred ca Dumnezeu nu-i va priva de harul si dragostea sa pe acesti prunci care nu au nici o vina.
|
Problema e ca se considera ca Sfantul Grigorie de Nyssa a sustinut apocatastaza, deci ca toti vor fi ierati, nu doar copiii nebotezati. In general, scrierile ortodoxe se raliaza celei de-a doua directii, anume ca nu ajung in Rai din cauza botezului, dar nu sufera nici chinurile din Iad, pentru ca nu au pacate, sunt intr-un loc asemanator in care erau dreptii din Vechiul Testament. Si e ceea ce face si Biserica, pentru ca si copiii nebotezati nu au parte de slujba ca pentru cineva botezat.
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Sigur, se poate lua in discutie problema pacatului stramosesc, dar parintii rasariteni afirma ca noi nu mostenim atat pacatul protoparintilor, cat urmarile sale, adica stricaciunea si moartea.
|
Aici e o neintelegere, urmarea pacatului stramosesc este pierderea harului, primit apoi prin Botez. Spunem ca prin botez se sterge pacatul stramosesc (adica urmarea lui), evident ca nu se sterge stricaciunea si moartea.