Nu stim ce se intampla cu sufletele pruncilor morti nebotezati (aici intra si cei avortati, bineinteles). Biserica nu are un raspuns definitiv la aceasta problema. Putini parinti s-au pronuntat asupra acestei chestiuni, iar cei care s-au pronuntat au pareri diferite. Exista in linii mari, 3 directii. Prima este cea a parintilor care au considerat ca pruncii nebotezati merg in iad. Acestei pareri s-au raliat Augustin, Ieronim, Fulgentius, Grigorie Dialogul (in general parinti latini). A doua directie este a parintilor care au considerat ca pruncii nebotezati nu sufera chinuri intrucat nu au pacate personale, dar nici nu se mantuiesc. Aceasta parere a fost sustinuta de Grigorie Teologul, Anastasie Sinaitul si altii. Si mai exista o directie care sustine ca pana la urma mila lui Dumnezeu va birui si se vor mantui si acesti prunci fiindca ei sarmanii nu au nici o vina ca au fost ucisi de parintii lor. Aceasta parere pare a fi sustinuta de Grigorie de Nyssa care este cred si singurul parinte care a scris un intreg tratat despre problema pruncilor morti fara botez. Sfantul Grigorie de Nyssa vorbeste despre cresterea si inaintarea continua, fara oprire, in harul lui Dumnezeu ce va avea loc in viata vesnica (epectaza). Au mai sustinut aceasta parere a Sf. Grigorie de Nyssa si Clement Alexandrinul, Sf. Metodiu de Olimp, dar ecouri ale acestei invataturi optimiste se pot gasi si la Sf. Isaac Sirul si la Sf Maxim Marturisitorul. Eu personal, ma raliez acestei ultime opinii fiindca eu cred ca Dumnezeu nu-i va priva de harul si dragostea sa pe acesti prunci care nu au nici o vina. Sigur, se poate lua in discutie problema pacatului stramosesc, dar parintii rasariteni afirma ca noi nu mostenim atat pacatul protoparintilor, cat urmarile sale, adica stricaciunea si moartea.
|